Daglig leder Gunnar Jan Olsen ved Andøya Test Center (ATC), som er en heleid bedrift under Andøya Space Center (ASC), opplyser til Vesterålen Online at styret i testsenteret jevnlig diskuterer å kjøpe ny rakettradar, men at en slik investering fort kan komme opp i over hundre millioner kroner. Derfor satser Andøya Test Center enn så lenge på å kjøpe brukte reservedeler fra et lignende radaranlegg som nå er rigget ned i Australia. Dermed kan selskapets radarer fortsatt kunne kan ha mange gode år foran seg, med mindre kostbare investeringer til reservedeler.

I en henvendelse fra Andøya Test Center til Nærings- og fiskeridepartementet i begynnelsen tidligere i år, beskriver daglig leder Gunnar Jan Olsen situasjonen for Nærings- og fiskeridepartementet – som eier begge selskapene på Andøya.

Reservedeler

– Som en del av våre tjenester opererer vi en radar som benyttes til å følge raketter og missiler som testes her på Andøya, både for ATC og ASC. Samme radartype (MPS 36) benyttes flere andre steder, deriblant i Australia. Der har de nylig gjennomført en stor oppgradering av sin radar, noe som har medført at de har en rekke deler og komponenter til overs. Disse delene ønsker vi å overta/kjøpe fra Australia. For at dette skal kunne gjennomføres på en lovlig måte, så er det noen formaliteter som må på plass, i dette tilfelle en «Third Party Transfer». Her trenger vi assistanse fra vårt eierdepartement, skriver Gunnar Jan Olsen i Andøya Test Center til Nærings- og fiskeridepartementet.

Allerede den 9. februar utstedte Nærings- og fiskeridepartementet de nødvendige papirene for at Andøya Test Center skal kunne kjøpe reservedelene fra Australia.

USA-regler

Det er strikse amerikanske regler for videresalg av blant annet reservedeler til våpensystemer som gjør at kjøpet må skje gjennom den norske statsadministrasjonen for å kunne godkjennelse.

Nærings- og fiskeridepartementet har derfor vært nødt til å forsikre det amerikanske utenriksdepartementet, U.S. Department of State, hvor republikaneren Rex Tiller er utenriksminister - om bruken av de brukte reservedelene.

Departementet ber amerikanerne om å tillate utførsel og import av reservedeler til radarsystemet MPS-36, fra den australske staten, til Andøya Test Center.

I gale hender

Departementet forsikrer at bruken av reservedelene vil følge amerikanske lover og reguleringer, og at Andøya Test Center ikke vil bruke delene til noe annet enn reservedeler. Årsaken er at amerikanerne frykter at radardelene skal havne i gale hender.

Den norske staten forsikrer amerikanerne om at radardelene til Andøya ikke på noen måte vil bli solgt eller på andre måter overført til andre land eller organisasjoner. Departementet forsikrer også at Andøya Test Center ikke vil bruke de brukte reservedelene til noe annet en reservedeler.

Samtidig forsikrer departementet at Andøya Space Center vil opprettholde den samme sikkerhet som den amerikanske regjeringen. Sist, men ikke minst, garanterer departementet at all teknisk informasjon som tilflyter Andøya Test Center i forbindelse med overtakelsen av reservedelene til enhver tid skal holdes innenfor Norges nasjonale grenser og være juridisk underlagt den norske regjeringen.