VOL fortalte i april om en akutt situasjon i Bø, hvor Øksnes brannvesen måtte rykke ut til nabokommunen for å hjelpe en alvorlig syk person, da alle ambulanser i området var opptatt.

LES SAKEN HER: Brannvesenet i Øksnes måtte rykke ut for å bistå alvorlig syk pasient i Bø

Dette ble de spurt om å gjøre fordi de er en del av Norsk Luftambulanses nettverk av lokale akutteam som har tatt kurset «Mens Du Venter På Ambulansen», hvor brannmannskaper kurses til å ta vare på pasienter til medisinsk hjelp når frem. Dette er ikke brannvesenet i Bø en del av, og brannvesenet i Øksnes ble oppringt som nærmeste ledige ressurs – selv om de i utgangspunktet kun skal operere i Øksnes.

Uformell avtale

Da saken ble omtalt i et formannskapsmøte i Øksnes i april, orienterte fungerende rådmann Elise Gustavsen om at legetjenesten i Øksnes har en uformell avtale med AMK og legevakta på Stokmarknes om at leger i kommunen kan ringes privat dersom det er behov for akutt legehjelp i kommunen, selv om de ikke har vakt.

Denne uformelle avtalen har også legene i Bø, og det ble stilt spørsmål om disse ble kontaktet ved den akuelle hendelsen.

Det ble de ikke.

Hadde anledning til å kontakte lege

– AMK har anledning til å kontakte oss i slike situasjoner, og det er det de normalt sett gjør, men etter det jeg kjenner til skjedde ikke det i dette tilfellet, sier kommunelege Sven Anders Svensson i Bø.

Han sier til VOL at det vanligvis er han som kommunelege som blir kontaktet først. Svensson ble ikke oppringt den aktuelle dagen.

– Det bor fem leger i Bø, og det skal godt gjøres å ikke få tak i noen av dem, sier han.

Har gjennomgått saken nøye

For over to uker siden stilte VOL spørsmål til Nordlandssykehuet om hvorfor ikke noen av legene som befant seg i nærheten ble kontaktet for å bistå, men heller brannvesenet i Øksnes, som var seks mil unna. Denne uka kom svaret, etter gjentatte purringer.

– I dette tilfellet hadde AMK behov for å få ressurser ut til pasienten med nødvendig medisinsk utstyr. Derfor ble «Mens Du Venter På Ambulansen» i Øksnes anmodet om å bistå. De var nærmeste ressurs som hadde dette utstyret tilgjengelig, sier Nordlandssykehuset gjennom sin kommunikasjonsrådgiver Børre Arntzen.

– Når det er sagt så kunne våre operatører ha bedt legevakta om å tilkalle legeressurs i tillegg. Vi har gjennomgått denne saken nøye nå, og har bevisstgjort våre folk om at det foreligger en mulighet til å tilkalle lege selv om de ikke inngår i vaktordning, legger Arntzen til.