15 år gamle Adam Enochsson åpnet markeringen ved å på vakkert vis spille «Barndomsminne fra Nordland» foran de fremmøtte.

Dette ble fulgt opp av en tale fra ordfører Siv Dagny Aasvik. I talen satte hun fokus på de fra Hadsel som ofret alt i forsvaret av fedrelandet under 2. verdenskrig og alle som har gjort det  samme i årene etter krigen.

Du kan se utdrag av talen i videoreportasjen øverst i saken.

– Jeg deltok for første gang på den felles markeringen vi har hatt for denne dagen på Sortland. Jeg ville se med egne øyne hvilke tradisjoner som var før jeg gjorde meg opp ei meining om hvordan vi kunne markere denne dagen. Det som var så fint var det engasjementet som kom fra flere som også er her i dag for å få til ei markering, og her er vi.

Luftvingsjef Ingvild Bjørnstad Jensrud: – Fred er ferskvare Frigjøringsdagen markeres flere steder i Vesterålen i dag. I Andøy minnet luftvingsjef tilhørerne på at fred er ferskvare. Historiske kamper

Videre gikk hun inn i historien og den innvirkning og deltakelse hadselværinger hadde under de voldsomme dagene i 1940-

– Narvikfelttoget var det eneste under den tyske invasjonen av Norge hvor norske styrker gjennomførte langvarige og vellykkede operasjoner mot tyske styrker. Slaget ved Narvik er omtalt som Hitler sitt første nederlag under 2. verdenskrig.

– Kompani seks ved slaget ved Narvik besto av 85 hadselværinger. I dag vet vi også at en av de første som mistet livet ved kompani seks i slaget ved Narvik var Anton Kristofforsen, 23 år gammel fra Breivika.

Etter talen la Aasvik ned en krans ved bautaen før Adam Enochssom spilte brudemarsj.

– Militærvakt neste år?

Flere samlet seg så i dåpsstua for kaffe og kaker. Her kom vi i snakk med Kjell Otto Holm og Knut Pettersen.

– Denne dagen betyr veldig mye. Jeg husker enda da freden kom. Tyskerne evakuerte på Kalsnes hvor jeg bodde og læreren min hadde hørt på radioen fra London kvelden den 7. mai. Så kom noen gutter løpende over marka og ropet at det var fred. Det husker jeg godt.

Knut Pettersen var en del av Tysklandsbrigaden i 1949. Han har deltatt på alt av markeringer siden. Han ga gode skussmål til arrangementet.

– Jeg syns markeringen var flott og at ordføreren talte godt, sa han. Jeg skulle imidlertid gjerne sett at vi fikk noen militærvakter fra Sortland. De hadde helt sikkert stilt opp. Det gir det hele litt mer stil, sa han.