Politikere fra Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Arbeiderpartiet og Rødt møtte pressen ved Sortland barneskole tirsdag formiddag for å fortelle om nye tanker for framtidig barneskole i Sortland. Bakgrunnen er at de to barneskolene i sentrum og Lamarka bygd på 50- og 60-tallet, ikke lenger har den kvalitet eller funksjon som både elever, foreldre og lærere krever.

Ber rådmannen se på saken

– Vi ber nå administrasjonen i Sortland kommune om å utrede ny barneskole i byen, og forventer at det vil foreligge et notat om saken til formannskapet allerede til høsten. Da er vi igang med et utredningsarbeid som vi forventer vil ta lang tid, men som vi skal jobbe videre med for å kunne erstatte dagens to barneskoler i Sortland, Sortland barneskole og Lamarka barneskole, sier ordfører Tove Mette Bjørkmo til Vesterålen Online tirsdag formiddag.

500 elever

Posisjonen i Sortland regner med at den nye barneskolen vil telle om lag 500 elever. Hvor skolen skal ligge er ikke avklart, men politikerne ser for seg at den nye skolen kan bygges i nærheten av dagens skole på Lamarka.

Kvart milliard kroner

– Dersom man sammenligner med andre nyere skoler i Vesterålen, kan man da si at  en ny barneskole på Sortland med til sammen 500 elever vil kunne komme til å koste mellom 200 og 300 millioner kroner?

– Vi vet jo selvfølgelig ikke hva en ny samlet skole på Sortland vil koste, men vi mener at byggekostnaden vil kunne ligge et sted i den størrelsesorden. Det blir utvilsomt en stor investering, sier ordfører Tove Mette Bjørkmo fra Arbeiderpartiet til Vesterålen Online.

Starter planprogram

Posisjonen i Sortland legger med dette initiativet opp til et planprogram for ny barneskole i Sortland sentrum, men de understreker at det er for tidlig å si noe om detaljene. De er imidlertid klar på at det neppe er aktuelt å bygge ny skole der Sortland barneskole står i dag. Årsaken er at de mener Sortland videregående skole kan ha behov for større plass etter hvert. Dessuten mener de at salg av den gamle barneskolen med tomt kan bidra til finansieringen av den nye skolen.

Ikke lønnsomt å klatte

De fem politikerne er av den oppfatning at de to barneskolene nå er så gamle at det ikke lenger er lønnsomt å klatte på byggene. Det er blant annet dårlig isolasjon i vegger og tak som gir høye kostnader til oppvarming. Skolene oppfyller heller ikke lenger moderne krav til pedagogikk og miljø.

Bygges i neste valgperiode

– Vi ser for oss en skole i sentrum og at den skal bygges i løpet av neste valgperiode. Det er mye som skal på plass. Derfor er det viktig for oss å få gjort et vedtak om å starte arbeidet. Vi har ikke mer enn tida og veien for å bli ferdig med nytt skolebygg i neste valgperiode, sier ordfører Tove Mette Bjørkmo til Vesteålen Online.

Bedre forhold for elever og ansatte

Christoffer Ellingsen fra Rødt mener at skolene pedagogisk sett ikke er gode nok i forhold til de krav man må stille til dagens skole.

– Vi ser også at de gamle skolene er i teknisk dårlig tilstand, noe som skyldes at de er bygget i henholdsvis 1957 og 1967, som betyr at begge skolene er over 50 år. En ny skole vil gi bedre forhold både for elever og ansatte, sier Christoffer Ellingsen fra Rødt.

Finansiering

Når det gjelder finansiering ser politikerne for seg at det blir rene kommunale midler som skal brukes til byggingen av den nye skolen.

Oddmund Enoksen fra SV ser også fram til at en ny barneskole skal stå ferdig på Sortland.

– Det ville ha kostet store penger også å vedlikeholde og drifte de gamle skolene. Vi ønsker heller at disse pengene skal brukes på en ny skole, sier Oddmund Enoksen til VOL.

Enoksen ser ikke bort fra at den gamle barneskolen i Sortland sentrum kan være attraktivt for Sortland videregående skole når de må utvide sine arealer.

Sortland ruster opp

Politikerne er enige om at en ny og stor barneskole på Sortland vil gi mange positive ringvirkninger. De forventer at Sortland kommune vil stille sterktere i konkurransen om lærerkrefteen etter at en ny barneskole står ferdig. En ny og attraktiv skole vil dessuten være et av flere forhold folk vurderer når de skal velge hvor de vil bosette seg.

Hvor skal skolen ligge

Tusenkronserspørsmålet blir hvor den nye barneskolen på Sortland skal ligge. Politikerne nevner Lamarka-området som en mulighet. Eventuelt i sentrum, men har ingen forslag til hvor skolen konkret kan bygges. Det er imidlertid et felles mål å plassere den nye barneskolen på et sted hvor det blir minst mulig trafikk og som har trygges mulig skolevei. Dersom skoleveien blir lengre for noen, for eksempel om skolen legges i Larmark-området, skal i alle fall veien være trygg.

Og det er nettopp prosessen rundt dette arbeidet posisjonen i Sortland-politikken nå har startet.

Funksjon framfor design

På direkte spørsmål til ordfører Tove Mette Bjørkmo på hvordan hun ser for seg at framtidas barneskole skal se ut, er hun klar på at design ikke har høyeste prioritet, men at det vil komme etter hvert.

– Vi vil ikke utlyse noen arkitektkonkurranse for den nye barneskolen, men vi vil ha en moderne og framtidsrettet skole. Den skal ha innslag av moderne teknologi, god kvalitet og utforming. Innholdet i skolen er viktig, og det skal også være universell utforming som tilfredsstiller dagens krav, sier Ap-ordfører Tove Mette Bjørkmo til Vesterålen Online.