SVs Ellen B. Pedersen har vært engasjert i lokalpolitikken i Øksnes i over 30 år. I dag sitter hun i både formannskapet og kommunestyret som en del av den politiske posisjonen.

Etter tirsdagens møte i formannskapet, som endte i høy temperatur og munnhuggeri da eiendomsskatt sto på dagsorden, var Pedersen svært opprørt. Hun ønsker å ta et oppgjør med det hun mener er dårlig behandling av ordfører Karianne Bråthen, og en møtekultur som går på rekrutteringa til politikken løs.

Ba ordfører dokumentere

I møtet ble det blant annet reagert på at ordfører hadde bedt om råd fra eksterne om hvordan hun skulle forholde seg til kravet fra Frp, Høyre og Sp om å ta saken om eiendomsskatt opp på nytt. Det ble stilt spørsmål om ordfører hadde som intensjon å avvise saken før den ble fremlagt behandling i kommunestyret.

Dette avkreftet ordfører flere ganger, og refererte spørsmålet hun har sendt fra seg. Hun ble likevel bedt om å dokumenterte hva hun hadde spurt om og hvilke svar hun hadde fått.

– Aldri opplevd maken

Dette får Pedersen til å reagere.

– Jeg reagerer sterkt på måten ordføreren blir kommentert på, hvordan hun blir avkrevd skriftlig dokumentasjon når hun har bedt om råd for hvordan hun skal håndtere en sak korrekt. Vanligvis er politikere positive til at ledere rådfører seg, sier Pedersen.

Hun mener ordfører Karianne Bråthen generelt blir behandlet urimelig av flere politikere.

– Det gjelder ikke bare denne saken. Jeg har vært med i politikken siden 1987, og har aldri opplevd maken. Karianne er den første kvinnelige ordføreren i Øksnes, og fra dag én har hun blitt fremsatt for helt andre krav enn mannlige ordførere før henne har blitt, og de kravene kommer fra mannfolk med lang fartstid i politikken. Aggressiviteten mot Karianne har vært på grensen flere ganger, sier hun opprørt.

– Vi har noen garvede politikere som ikke har respekt for at vi nå har en ny ordfører som ønsker å gjøre ting annerledes, som ikke respekterer nye måter å tenke politikk på, og som hele tiden prøver å gå tilbake til hvordan det var før, sier hun.

Ordføreren kommenterer saken slik:

– Selvfølgelig kjenner jeg på trykket innimellom, men jeg synes det er ille dersom måten møteleder behandles på av enkelte, bidrar til at unge øksnesværinger ikke vil engasjere seg politisk. Jeg har fått slike kommentarer fra flere.

– Meningsløshet

Møtekulturen i Øksnes er i ferd med å bli et demokratisk problem, mener Pedersen.

– Jeg har kjent på en meningsløshet av å sitte i Øksnes kommunestyre, og det synes jeg er ganske trist. Saker kan dra ut i det uendelige, noen få personer tar ordet veldig mange ganger i løpet av en sak, fremsetter den samme argumentasjonen om igjen og om igjen og må ha siste ordet. Det gjør at hele klimaet blir tappende.

Hun viser også til at det i tirdagens møte ble brukt over en halv time på å diskutere en foldevegg mellom formannskapssalen og kommunestyresalen, som administrasjonen har erstattet med en lydtett vegg uten at politikerne er konferert.

– Hva er det vi bruker tida vår på? I hvert møte dukker det opp slike ting, som strengt tatt ikke er viktig, og som spiser opp tid. Vi tar også opp igjen ferdigbehandlede saker, fordi noen har mer å si, og det er respektløst overfor demokratiet.

Rekruttering

Pedersen mener dette går ut over rekrutteringa til lokalpolitikken og omdømmet til kommunen.

– Vi ønsker at ungdom skal ta del i politikken i Øksnes, vi ønsker større engasjement, også fra jenter. Jeg har en datter som kunne tenke seg å engasjere seg politisk, men som ikke vil slik det er nå. Jeg har en sønn som er vara til kommunestyret, og som synes det er ille å sitte i kommunestyremøter fordi det brukes så uendelig mye tid på å debattere ting om og om igjen. Hvordan skal jeg nå ut til ungdom med budskap om å engasjere seg politisk når det er slik vi har det? Jeg klarer å sitte der fordi jeg vet jeg ikke skal være der i 30 år til, sier hun.

– Hva mener du må gjøres?

– Jeg ønsker ikke å starte noen krangel, men hver og en av oss, særlig vi som har vært i politikken noen år, må tenke gjennom hva vi bruker tida på i møtene. vi komme med alle mulige kommentarer i hver eneste sak? Det er et sted å begynne.

Tar tid

24 år gamle Linnea Berg Karlsen er den eneste faste kommunestyrerepresentanten under 40 år, og representerer Øksnes Tverrpolitiske liste i opposisjonen. Hun har vært folkevalgt siden 2015, er legestudent, bor i Bodø og pendler til Øksnes for å delta i møter. Om hun står på liste ved neste lokalvalg, er hun usikker på.

– Det har vært mer krevende enn jeg så for meg. Det handler om at ting tar tid, at det er mye å sette seg inn og at møter kan vare veldig lenge. Du er ganske pumpet i hodet etter et kommunestyremøte, sier hun.

Hun deler Pedersens oppfatning om at møtekultur og oppførsel kan bidra til at færre ønsker å delta i politikken. Berg Karlsen sier hun noen ganger har unnlatt å gå på talerstolen, fordi hun ikke vil bidra til å dra debatter enda lenger ut i tid.

– Det har vært mer fokus på detaljer enn jeg så for meg. Jeg opplever også at når vi egentlig bør være enige om å være uenige, bruker vi likevel tid på å debattere videre. Dette kan være vanskelig med tanke på ytringsfrihet, og hvor langt den skal få strekke seg, før man bør sette strek. Her tror jeg vi alle har en jobb å gjøre med oss selv, et ansvar for å ikke trøtte hverandre ut. Hvor mange turer tar vi på talerstolen, hvor detaljerte skal vi være, og når er det nok - det er ting vi alle bør reflektere over, sier hun.

Til Pedersens utsagn om at ordføreren kan bli urimelig behandlet, er Berg Karlsens oppfatning følgende:

– Om det er fordi hun er kvinne, vet jeg ikke, men det blir nok utnyttet at Karianne er inkluderende og opptatt av at alle skal bli hørt. Det gjør at debattene noen ganger får løpe i ulike retninger og drar ut i tid. Karianne er ordfører og i spissen for det vi gjør, og alt som rettes mot henne blir ekstra tydelig. Det kan nok virke avskrekkende for noen, sier hun.

Netthets

Berg Karlsen sier det i dagens medievirkelighet kan være belastende å være folkevalgt. Hvordan folkevalgte blir omtalt, og omtaler hverandre, både i møter, i sosiale medier og kommentarfelt, tror hun kan bidra til at mange vegrer seg for å engasjere seg politisk.

– Alle som sitter i kommunestyret har et felles ansvar for å gjøre det greiest mulig for alle å være politikere, selv om vi er uenige i sak. For det er ikke alltid like lett å være folkevalgt. Det har overrasket meg hvordan voksne er mot hverandre og hva vi får oss til å ytre, sier hun.

– De som skriver de styggeste tingene på nett er foreldre til vennene mine, bekjente, eller folk jeg møter på butikken. Når det skjer i et lite samfunn som vårt, hvor du kjenner de fleste, påvirker det langt mer enn et tilfeldig kommentarfelt på VG, sier Berg Karlsen. Hun mener den eldre garde er verst.

– Ungdom har langt mer nettvett, sier hun.

– Det er mange folkevalgte som bør tenke over hva de lar stå på egne Facebook-profiler. Skal vi finne oss i hersketeknikker og personhets? Når det kommer til hvordan vi omtaler hverandre på Facebook og kommentarfelt, er det mange som har en jobb å gjøre, sier hun.

Holdninger

– Hva tror du skal til for å få flere til å engasjere seg politisk i Øksnes?

– Jeg tror at dersom vi som sitter i kommunestyret fronter gode holdninger og ikke aksepterer harselering og skitsnakk, både privat og i møter, så kommer vi et godt stykke på vei. Vi må gjøre det mindre skummelt å delta ved skape et godt miljø, være mer kritiske til hva vi tillater blir sagt og skrevet om hverandre - rett og slett være mer kollegiale. Også kan vi gjøre det lettere for oss selv ved at vi noen ganger enes om å være uenige, og lar vær å henge oss opp i småting. Engasjementet finnes der ute, men terskelen for å engasjere seg i et parti er for høy. Klarer vi å senke terskelen litt, få inn litt flere ungdommer, så tror jeg også det vil bedre miljøet, sier hun.