Kritikk og diskusjoner har versert på Facebook etter at det ble kjent at Vesteraalens fiskeboller var en av de nominerte, og attpåtil vinneren, av matfestivalens kåring av Vesterålens nasjonalrett.

Seks retter var nominert, satt sammen av en fagjury utvalgt av matfestivalen. I en avstemning her på VOL kunne leserne stemme på blant annet skreimølje, boknafisk, lammelår av Vesterålslam og Ishavsrøye.

Heftig debatt

Men det var altså Vesteraalens velkjente fiskeboller som stakk av med seieren, etter at over 7.000 hadde avlevert sine stemmer.

Både i forkant og etterkant av avstemningen har kåringen blitt heftig diskutert i sosiale medier.

- Det vil være en fallitterklæring av historiske proporsjoner om undermåls hermetikk fra innersida skal profileres som "nasjonalretten" til Norges viktigste torskeregion, blir det blant annet skrevet på Facebook.

På VOLs Facebook-side har over 50 lagt igjen kommentar på saken om fiskebolle-seieren.

- Væl nok e feskebolla godt, men å fremme hermetikk som Vesterålen sin nasjonalrett syns æ blei drøyt. Va det ingen kokka med i juryen? lurer en leser på.

Joda, det var en kokk med i fagjuryen som valgte ut de seks nominerte.

Sterk merkevare

Markedssjef i Vesteraalens, Randi Bolstad, har registrert at flere har utrykt skepsis til at fiskebollene ble kåret til Vesterålens nasjonalrett.

- Det er noe vi har fått med oss. Vi vil selvsagt at våre produkter skal bli godt mottatt hos de fleste. Samtidig er det viktig å understreke at rettene i kåringen har ulike utgangspunkt. Dersom man sammenligner Vesteraalens fiskeboller med gourmetmat, er jo ikke vårt produkt i gourmesjiktet. Det er først og fremst hverdagsmat, sier hun.

Markedssjefen tror at Vesteraalens sterke merkevare, og at fiskebollene er godt inngrodd hos folk, er blant årsakene til produktets sterke stilling.

-Det handler nok mye om branding. Fiskebollene er kjent og sterkt produkt som mange kjenner. Og det har nok bidratt til mange stemmer. Mange har nok tenkt like mye produkt som innhold når de har stemt, sier hun.

- Kvalitetsprodukt

Likevel understreker Bolstad at Vesteraalens fiskeboller er et kvalitetsprodukt som mange i regionen, og andre steder, har stor sans for.

- Det er et kvalitetsprodukt som er basert på en gammel oppskrift. Som hverdagsmat er våre fiskeboller blant de beste man får i hermetikk, slår Randi Bolstad fast.