En av tre rengjør under sofa og seng annenhver måned eller sjeldnere.

En undersøkelse YouGov har gjort for ISS viser at seks prosent av oss støvsuger eller vasker under sofa eller seng én gang året eller «nesten aldri».

– Jo flere medlemmer i en familie, desto mer støv blir produsert. Behovet for å rengjøre under senger og sofaer oppstår i de fleste husholdninger oftere enn annenhver måned, sier Irene Sørgård Brekke, kvalitetssjef for renhold i ISS.

Men det er neppe bare behovet som styrer hyppigheten, ifølge undersøkelsen. 34 prosent av familier med små barn støvsuger under sengene annenhver måned eller sjeldnere. Bare 15 prosent av pensjonister gjør det samme.

– Det fleste vet at støvet er der, men i en travel hverdag prioriteres det synlige støvet. Støv i garderobeskap, under senger og bak varmeovner får ligge mer urørt. Vi jukser med stil, sier Brekke.

Les også: BH-damenes komplott

Positive hybelkaniner

Hybelkaniner under sofaen er likevel et godt tegn. Det mener Mycoteam, som er eksperter på inneklima.

– Hvis det aldri dannes støvdotter på gulvet og under sofaen, kan det tyde på at inneluften ikke sirkulerer og skiftes ut som den skal. Hybelkaninene bør fjernes regelmessig, men det er skummelt hvis du i stedet bare har hvitt støv på gulvet. Det er et tegn på at støvpartikler svever konstant rundt i lufta, sier biolog og daglig leder i Mycoteam, Kolbjørn Mohn Jenssen.

Han slår et slag for hyppig utlufting, året rundt. Også om vinteren.

– Du taper svært lite energi, men vinner mye på et fullstendig luftskifte. Varmen i et rom sitter først og fremst i møbler og materialer. Det er derfor fort gjort å få opp temperaturen igjen, sier Jenssen.

Les også: Blikkenslageren som ble rimsmed

Støvsuger blåser støv

Støvsugeren er i bruk i de fleste hjem, men:

– En tørr mikrofibermopp fjerner støv like effektivt, kanskje mer, sier Irene Sørgård Brekke i ISS.

Også inneklimaeksperten har et «men» å komme med i forhold til støvsuging.

– De fleste støvsugere har gode filtre, men du virvler også opp mye finstøv med utblåsningsluften. Derfor kan du gjerne lufte ut rett etter støvsugingen, sier Kolbjørn Mohn Jenssen.

Profesjonelle rengjøringsbyråer er opptatt av at inngangspartiet skal ha gode matter. En avskrapningsmatte på utsiden av inngangsdøren, og en matte på innsiden som tar fukt og finere smuss.

– Du kan redusere det daglige rengjøringsbehovet mye ved å redusere mengden stein, jord, sand og salt som dras inn. Selv om de fleste støvkildene allerede befinner seg inne, i klær, sofa og dyner, vil du også kunne redusere støvdannelsen med en skikkelig dørmatte, sier Irene Sørgård Brekke i ISS.