Med disse tallene i bakhodet oppfordrer NAF bilistene til å ta noen forhåndsregler. - Lær deg å nyte en kø. Bruk energien på å kjøre oppmerksomt , trafikksikkert og mer miljøvennlig. Lytt på radio for å få med deg viktige trafikkmeldinger, sier Engebretsen.

Norske trafikanter er ansvarlige og derfor har ulykkestallene gått kraftig ned de siste tiårene, men juletrafikken er ofte preget av stress.

- Derfor oppfordrer vi alle til å ta det med ro i juletrafikken. Det er svært lite å tjene på en forbikjøring eller å kjøre raskere enn hva fartsgrensene tillater, sier Engebretsen.

På 10 mil sparer du bare 10 minutter ved å øke hastigheten fra 70 til 80 kilometer i timen. På samme distanse sparer du kun 8 minutter ved å øke fra 80 til 90 kilometer i timen.

- Selv om det er tilnærmet vårtegn i lavlandet er det full vinter på fjellet. I juletrafikken må du også huske å pakke varme klær, mat og drikke inne i bilen. Hvis du blir overrasket av uvær og blir stående fast ved passering av en høyfjellsovergang, kan du ikke regne med å kunne ha bilen i gang hele tiden. Det er en fare for at du kan bli eksosforgiftet på grunn av at bilen ”snør inne”, avslutter Engebretsen.

I fjor opplevde vi en ekstrem kuldeperiode i desember, og i løpet av de fire siste dagene før jul var det batteri som var den største utfordringen for bilistene. - Vi hadde hele 1234 assistanser med flatt batteri på disse fire dagene, sier kommunikasjonsrådgiver Jan Ivar Engebretsen i NAF.