I følge John Danielsen, daglig leder i Øksnes Havnevesen, var formålet å gjøre barna oppmerksome på hvordan de skal ferdes på sjøen. Han sier at mange av barna som møtte opp enten har egen båt eller tilgang til familiens båt. - Noen vurderer også å gå til anskaffelse av båt, og da er det viktig å vite hvordan denne skal brukes, sier han. På møtet fikk barna, samt de ti foreldrene som møtte opp, blant annet en grunnleggende innføring i sjøvettreglene, hvordan båten skal brukes og hva man burde ha med seg på båttur. - Det er blant annet veldig viktig å ha på seg ordentlig redningsvest, og da anbefaler jeg ikke seilervester, forteller Danielsen.

Ønsker et trygt og godt miljø

Danielsen ble kontaktet av blant andre Elisabeth Sørdal, som hadde snakket med noen andre foreldre av den nyttigheten et slikt møte kunne ha. Hun har innrykk av at det er mange barn helt nede i ti år som kjører rundt i sine små båter. - Målet er jo at det skal være et trygt og godt miljø å ferdes i, og at barna skal ha kunnskap om båt, sjø og vite viktigheten av å ta hensyn til andre. Skulle det skje noe kan det jo få alvorlige konsekvenser, sier hun.

Liten kunnskap

Danielsen opplever at mange av barna har lite kunnskap fra før. - Jeg har inntrykk av at barna synes det var veldig fint å få en større forståelse av hvilke regler som gjelder på havet. De var veldig opptatte av hva som er lov og ikke lov, i tillegg til at de spurte en del om betydningen til de forskjellige reglene, sier han.

Ble overrasket

Tim Hansen var en av foreldrene som møtte opp på møtet med sine barn for å få mer kunnskap om båtvett.- Jeg ble veldig postitiv overrasket. Vi vil jo vite hvilke regler som gjelder når man skal ferdes på sjøen, og det synes jeg vi fikk mer kunnskap om, sier han. Hansen ble overrasket over hvor mange barn i nærmiljøet som hadde båt. - I tillegg til de 20 som møtte opp vet jeg jo om enda flere barn som har båt, sier han. Han tror også at hans barn synes det var veldig greit å være med på møtet. - Den ene sønnen min er ganske ofte på havet, både her på Myre og på hytta vår, så da er det jo greit å vite blant annet hvordan man skal håndtere båten, forteller han.

Regler

Det er slik at barn kan ta båtførerkurs når de er 14 år, men må vente til de er 16 år før de får båtførerbeviset. Hvis man er født etter 1980 har man lov til å kjøre en båt under åtte meter med en motor opp til 10 hestekrefter, men ikke raskere enn 10 knop. - Kurset kan man ta over Internett, men båtførerprøven har ikke vært arrangert her på Myre på mange år.I følge Danielsen er det slik at skulle man derimot bryte noen lover kan det vanke bøter for både foreldre og barn.