Kulturminnedagene markeres i hele Europa i september hvert år, for å skape interesse og forståelse for kulturminner. I Øksnes har historielaget, kystlaget, kystkvinnelaget og kulturkontoret gått sammen om årets arrangement, som går av stabelen mellom 15. og 17. september.

Øksnes kystlag vil blant annet ta med seg 6. og 7. klasse ved Sommarøy skole på rotur til Reinøya, hvor de skal lære om sikkerhet i båt, se på kirkegården på øya, på gravhauger og stornaustet.

16. september inviterer historielaget til foredrag med historiker Johan Borgos, som skal snakke om slekter i Øksnes Vestbygd, et foredrag han trakk fulle hus med på Sortland i august.

– Øksnes kommune vil også presentere tenkingen og eksempler fra «Kulturminneplan for Øksnes» som skal ut på høring i løpet av høsten, forteller kultursjef Hilde Hansen i en pressemelding.

Søndag avsluttes markeringen med kulturminnetur fra Høydalen til Kråknes med ordfører Karianne Bråthen som turleder. På turen blir det stopp ved flere kulturminner, og Halvard Toften, Trond Torgvær, Judith Karlsen, Torunn Knudsen og Kurt Karlsen vil bidra med sine kunnskaper underveis. Publikum får også muligheten til å komme inn på gården på Kråknes. Det forteller Hansen i pressemeldingen.