Sist uke begynte det å sirkulere en facebook-side med navnet «Experience Andøy», der tilbudet er guida turer i fjell og mark med transport og mat inkludert. Bak siden står Maria Kristiansen, som etter mange år i drømmeboksen nå satser og realiserer drømmen om å gi folk unike naturopplevelser i Andøy.

– Da jeg våknet i dag var det mange som hadde likt og del siden. Det er kjempeartig. Folk heier på hverandre her i Andøy, og det er det godt å være en del av, sier Maria.

Friluftsliv og mat

– Jeg har tenkt på dette i mange år, men ikke gjort noe med det. Man er jo litt redd for å satse, og spør seg selv om hvordan tilbudet vil bli mottatt og ikke minst, er det etterspørsel, sier Maria. «Sparket bak» fikk hun i en samtale med kolleger i Voksenopplæringen.

– Jeg fortalte om drømmen min og så begynte de å spørre meg ut og da hadde jeg svar på alt. Da sa de «du har jo alt», så da åpnet jeg macen da jeg kom hjem og fikk alt ned på papiret, sier hun. Da hun begynte å snakke om planene fikk hun gode tilbakemeldinger fra folk.

– Mange sa at de mente det var riktig person som gjør dette, for jeg kombinerer mine to lidenskaper; å være ute og å lage mat, sier Maria, som er utdannet kokk.

– Det er mange som kommer hit som gjerne vil ut på tur, men aner ikke hvor eller hvordan de skal komme seg dit. Det skal jeg tilby gjennom Experience Andøy, sier Maria.

Sushi på Måtind?

I starten tilbyr hun to standardpakker som folk kan velge mellom; en til Høyvika og en til Måtind.

– Da henter jeg folk på Andenes, kjører til der vi skal gå ifra og tar de med på tur. Jeg har satt meg inn i historier, sagn og fakta om områdene som jeg vil fortelle om. Når vi kommer fram til turmålet så blir det for eksempel grilling eller en enkel lunsj på en fjelltopp, forteller Maria. Hun legger til at hun er fleksibel hvis folk har spesielle ønsker om turmål eller servering.

– Jeg tror ikke det er en krok av denne øya jeg ikke har vært i, og kommer det for eksempel en venninnegjeng som ønsker det lille ekstra, så fikser jeg lett sushi på toppen av Måtind, sier hun.

Håper på helårstilbud

Maria forteller at planen er å etablere et helårstilbud.

– Men først vil jeg se i sommer og høst om folk er interessert i tilbudet. Skal jeg tilby vinterturer, så må jeg i tilfelle investere i en del utstyr. Kan jeg holde på hele året så vil jeg satse, for det er dette jeg vil holde på med, sier hun. Som skrevet over er det Høyvika og Måtind som er de to første faste turpakkene hun tilbyr.

– De blir frelst

– Jeg har valgt populære turmål som gir spektakulær utsikt og opplevelser. Jeg har hatt med venninner på sin første tur til Måtind og de får seg en skikkelig aha-opplevelse. Det er bare et ord å bruke om det og det er at de blir frelst, og jeg synes det er veldig fint å ta med folk på tur og gi de slike opplevelser. Ved å tilby god norsk mat, som det lille ekstra, så håper jeg det gjør tilbudet mitt til en fin og personlig opplevelse som folk har lyst til å benytte seg av, sier hun. Maria sier også at hun har fått tips om å gi diplomer til de som bader i havet på turene.

– Det vil jeg nok ordne, for det er viktig å gjøre ting som gjør at folk prater om det til andre etterpå, sier hun.

Et stort glis

Nå gleder hun seg til å komme i gang. Plakater er på tur opp på strategiske steder rundt om i kommunen og oppstarten er bare 14. dager unna.

– Jeg må bare starte et sted og se hvordan det går. Det blir artig når den første kunden kommer, da kommer jeg til å bli et stort glis. Ja, egentlig er jeg et bare et stort glis for tiden, sier Maria.