Hurtigrutens MS Fram ble bygget i 2007 for å gi turister unike og nære opplevelser av natur, fugle- og dyreliv. Skipet er spesialdesignet for å seile trygt i polare farvann.

Var med i to uker

Anders Lyngvær fra Melbu er fast overstyrmann på Fram, og da Discovery Channel spilte inn en timeslang episode i serien «Mighty Ships» i juni i fjor, ble melbuværingen både intervjuet og filmet i arbeidssituasjon.

TV-kanalens crew på fem personer var med båten i 14 dager, med avreise fra Reykjavik, før de endte opp i Vest-Grønland.

– I begynnelsen var det uvant å bli fulgt av et tv-team, men vi vennet oss til det, sier Lyngvær til VOL.

Og han sier han ikke måtte slå om språket da tv-teamet var med.

– Vi er bare seks nordmenn av et mannskap på 72, så engelsk er arbeidsspråket vårt.

Les også: Amerikanske tv-seere får se fisker Bjørnar fra Andøya

Heldig med isen

Episoden med Fram er en del av sesong ni, som allerede er blitt vist på canadisk Discovery Channel. Den vil bli vist på kanalen i andre land i høst eller over nyttår.

Se promoen øverst i saken.

– Vi var veldig heldig og fikk masse is å bryne oss på. Vi hadde noen kanselleringer og måtte legge om ruta, men det er helt vanlig på disse ekspedisjonene at vi tilpasser oss, sier melbuværingen om turen med tv-crewet.

Les også: – Så stor fjord at man kan oppleve fjordarmer som aldri er utforsket

– Stort sett full båt

Onsdag forlater Lyngvær Vesterålen for en ny Fram-tur. Denne gangen skal de dra opp fra Reykjavik og til Grønland, før de drar videre til Longyearbyen for å skifte passasjerer. Og dem er det mange av.

– Vi har en enorm etterspørsel og reiser stort sett med full båt. Mange av passasjerene kommer fra Tyskland, men det blir mer og mer asiater, særlig kinesere, sier Lyngvær om Hurtigrutens ekspedisjonssatsing.

Anders Lyngvær fra Melbu er overstyrmann på Fram og er med i Discovery-serien «Mighty Ships». Foto: Skjermdump