Fotograf Joakim Thoresen, fotballspiller Ada Stolsmo Hegerberg og Ivar Waage Johansen under innspillingen av serien "Fotballproff", som gikk på TV Norge i høst. Johansen var både regissør og klipper på serien. Foto: Privat

Mens tv-sendte Gullruten hyller og premierer norske TV-produksjoner, har prisutdelingen også en egen fagpris som går til de som står bak kamera.

I kategorien for årets beste klipp er øksnesværing Ivar Waage Johansen nominert, og konkurrerer med to langt mer erfarne klippere om den gjeve fagprisen. Selv har han ingen utdannelse innen fagfeltet, og er så og si selvlært.

Han er nominert for sitt arbeid med den TV2-sendte dokumentaren «Therese Johaug: Dommen», som fulgte skiløperen i tiden etter at hun hadde testet positiv på stoffet klostebol.

– Når jeg får tenkt meg litt om er det helt vanvittig å være nominert. Innenfor tv så er dette kanskje den største utmerkelsen du kan få, sier Waage Johansen til VOL.

Bladet Vesterålen omtalte saken først.

Debuterte som Northug-klipper

Han bor for tiden i Oslo, hvor han har fast jobb som regissør og klipper for Globus Media, som lager produksjoner for norske tv-kanaler. Øksnesværingen har jobbet i selskapet siden han var ferdig på medielinja ved Danvik Folkehøgskole i 2014, da han ble kastet rett inn i hovedklippen på TV2-sendte Sirkus Northug.

– Jeg hadde akkurat begynt å jobbe der, og de slet med å få tak i klipper. I mellomtiden ble jeg bedt om å sette i gang arbeidet. Etter en uke eller to så de at jeg hadde kontroll, og lot meg fullføre jobben. Klipping er ikke noe jeg har utdanning innen, det har kun vært en hobby, så det var veldig kjekt, sier han.

Har jobbet med store idrettsprofiler

Siden har han klippet en rekke tv-dokumentarer – blant annet om langrennsjentene, de norske skiskytterne og norske fotballproffer. I den sistnevnte var Waage Johansen både klipper og regissør, og fulgte blant andre Ada Hegerberg, som ble kåret til Europas beste kvinnelige fotballspiller i fjor.

– Hvordan er det å jobbe så tett på noen av våre største idrettsstjerner?

– Hadde du spurt meg for 10 år siden hadde jeg vært i himmelen, for jeg er en skikkelig idrettsgutt. Men nå har jeg fått et mer avslappet forhold til det. De er helt vanlige folk, og det er det vi prøver å vise med disse dokumentarene. Men det er selvfølgelig morsomt, sier han.

Eksklusiv Johaug-dokumentar

Dokumentaren han nå er nominert til Gullrutens Fagpris for ble til rett etter nyttår. Tilbake i Oslo etter juleferie hjemme i Vesterålen fikk han beskjed om at Globus Media hadde landet avtalen alle norske medier siklet etter – nemlig Therese Johaugs personlige fortelling om den tøffeste perioden i sitt liv.

– Team Johaug kom til oss og ville at vi skulle fortelle historien, og vi fikk igjen for å ha gjort en god jobb med idrettsprofiler tidligere. Det er veldig kult at de ga oss en slik tillitt, sier Waage Johansen.

Han forteller om en spesiell produksjon.

– Det var en kort og interns prosess, hvor det ble gjort opptak samtidig som jeg satt og klippet det hele sammen. Jeg skulle holde tritt etter hvert som materialet kom inn, samtidig som jeg skulle forme en historie. Jeg var også opptatt av at vi ikke skulle lage noe propagandafilm for Johaug, men finne en balansegang og prøve å være objektiv, forteller Waage Johansen.

Film i framtida

Øksnesværingen jobbet i ungdomsårene mye med film, og produksjonene hans har høstet priser både på vår egen Laterna Magica og på Amandusfestivalen. Han utelukker ikke at det blir mer filmproduksjon i framtida.

– Da jeg begynte i Globus Media tenkte jeg at dette var en mellomstasjon, jeg ville holde på med film og bli regissør og manusforfatter. Men den lærdommen jeg får nå ville jeg aldri vært foruten. Det er et tempo og en effektivitet i tv-produksjon som du ikke har i film, og det liker jeg veldig godt. Du blir skjerpet av det, sier Waage Johansen.

– På sikt vil jeg nok jobbe mer med film, men per dags dato får jeg være med på så mye kult, at det nok blir tv-jobbing en stund til, legger han til.

– Stolt av programmet

Onsdag er det prisutdeling i Oslo, og øksnesværingen gleder seg stort. Han er nominert i kategorien "Beste klipp – redigering enkamera" sammen med Erik Andersson for Fjorden Cowboys og Reid Per Fiskerstrand for programmet Svart Humor.

– Å bli nominert er en liten seier i seg selv. Jeg ser på meg selv som en ypling i det selskapet. Men jeg er veldig stolt av programmet, og synes det er veldig kult å være nominert, sier øksnesværingen.