Andøyposten har kartlagt forholdene på 13 ulike lekeplasser rundt om på Andenes, og felles for alle er at de tilsynelatende står og forfaller. Fellesnevnere for de aller fleste av de 13 er rust, råte og ødelagte lekeapparater.

Hvem eier lekeplassene

Lekeplassene det er snakk om er alle oppført for flere ti-år siden, og Andøyposten har fått bekreftet at for flere er det ikke lenger aktive velforeninger som har stått for oppsettingen av lekeapparatene.

LES OGSÅ: Ingri (4) brakk beinet på råttent huskestativ

Andøyposten har ved hjelp av Andøy kommune, og deres kartløsning Norkart, kartlagt hvem som eier eiendommene lekeplassene står på.

I oversikten ser man at det i alle hovedsak er offentlige eiere. Andøy kommune eier 8, Forsvarsbygg står som eier av 3, Andøy Boligstiftelse eier en. Den eneste lekeplass-eiendommen som har privat eier er den på Toften.

Lekeplassforskriften

Siden lekeplassene er anlagt for flere tiår siden, og de velforeningene som stod bak de i mange tilfeller er nedlagt eller uten noen form for aktivitet, er vanskelig å finne ut hvem som har ansvaret.

I lekeplassforskriften som trådde i kraft i 1996 står følgende om ansvar for ettersyn og vedlikehold i kapittel 9. § 16: Den som anskaffer eller eier lekeplassutstyr er ansvarlig for jevnlig ettersyn og nødvendig vedlikehold, slik at utstyrets sikkerhetsegenskaper opprettholdes.

Grunneier har ansvar

Andøyposten har vært i kontakt med firmaet Lekeplasskontrollen. De har sertifiserte inspektører som blant annet utfører ettersyn og tilstandsrapporter for lekeplasseiere. Daglig- og faglig leder Jan Heyerdahl sier at spørsmålet om hvem som har ansvar for gamle lekeplasser ikke er nytt for han.

– Grunneier vil alltid ha ansvar for det som står på deres eiendom hvis det ikke er inngått skriftlige avtaler om disponering av eiendommen. Det viser praksis og blant annet tolkning av forskriftene fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, forklarer Heyerdahl.