Totalt har Nordland fylkeskommune bevilget 1,1 millioner kroner fordelt på 40 ulike helsetiltak i Nordland.

– Utjevning av sosiale helseforskjeller er førende for folkehelsearbeidet, påpeker fylkesråd Christian Torset.

Strønstad Velforening har fått 7.000 kroner til fiske og stranddager for barn og ungdom. Mental Helse Øksnes har fått to bevilgninger, henholdsvis 20.000 til yoga og 30.000 til trivselstiltak på tvers av generasjoner. Til sammenligning fikk Lofoten over 150.000 kroner til lignende tiltak.

Tilskuddsordningen har som formål å bidra til en bærekraftig samfunnsutvikling i Nordland, i tråd med FNs bærekraftsmål. Det er viktig for et sosialt bærekraftig samfunn å ha fokus på befolkningens helse, trivsel og livskvalitet, samt en rettferdig fordeling av dette.

Fylkesråd for kultur, klima og miljø, Christian Torset, påpeker at sosial bærekraft handler om gode levekår, reduksjon av sosiale forskjeller, fattigdomsbekjempelse, integrering, tilgjengelige og gode tjenester og trygge og trivelige nærmiljøer.

Frivilligheten og friluftsrådene spiller en stor rolle i lokalsamfunnene i Nordland, og bidrar til å utjevne sosiale forskjeller. Tiltakene som gjennomføres skaper samhold og tilhørighet, og forebygger ensomhet og utenforskap, heter det i en pressemelding fra Nordland fylkeskommune.

– Vi ønsker å bidra til tiltak som skaper fellesskap, aktivitet og trivsel i lokalsamfunnene. Nordland har et mangfold av frivillige lag og foreninger, og mange kommuner har en frivilligsentral. Alle kommuner er også tilknyttet et friluftsråd. Det er viktig å kunne støtte opp om lokale tiltak og prosjekter i regi av disse organisasjonene, sier Torset i meldinga.