MS «Adine» blir døpt med champagne.

Den 11 meter lange plastsjarken er flunkende ny, den er bygget på Rødskjær og ankom Sortland natt til fredag, i anledning den store dagen og dåpen.

Mange benyttet anledningen til å ta turen om bord i nybåten, der det var stor stemning. Store og små besøkende ble traktert med kaffe og kake av skipper Ove Alvestad og hans medhjelpere.

Stor kapasitet

– Jeg synes de har vært veldig flinke, sier Are Alvestad om båtbyggerne. Han er far til Ove og det er han som har fått æren av å gå båten etter at hun fikk saltvann under kjølen for første gang.

Den 11 meters store sjarken er av typen Selfa, og har torskekvote på 50 tonn. I lasterommet er det en kapasitet på hele 18 tonn. Båten er rigget for garn og det er køyeplass til et mannskap på fire.

Are Alvestad, far til Ove fikk æren av å gå nybåten på den første turen.

– De som har samme typen båt som denne hadde 18,5 tonn i rommet, da var helt fullt. Men det spørs om jeg noensinne får så mye fisk, humrer Ove Alvestad, og tilføyer at man skal ha armer til å håndtere det hele.

–  Lastekapasiteten er stor til å være en 11 meters båt, sier han og tilføyer at han er godt fornøyd med båten, og forteller at han ser fram til både prøvetur og å komme i gang med fisket.

Starter over helga

– Enn så lenge er det bare faderen som har gått båten, jeg har bare vært om bord her ved kai og har ikke gått båten i det hele tatt, ler han.

– Vi er ikke redd for at vi ikke skal få fisk. Vi starter så snart vi kan over helga, og skal ta forsøke å få fiske opp kvota så raskt vi kan, sier Alvestad, med henvisning til det eventyrlige fisket som pågår nå på tampen av sesongen.

På båten «Skartind» har han og et mannskap på to allerede fisket 110 tonn i år, de har vært på Finnmarka og Troms og deretter fisket seg ned langs kysten.

– Siste del av kvoten tok vi her heime, sier Alvestad, som skal ro fiske utenfor Bø med MS «Adine» og et mannskap på to mann.

Amanda tester skipperstolen om bord.

En stor dag

Nybåten utgjør ei investering på 7,5 millioner kroner, og er topp utstyrt. Alt fra de skreddersydde madrassene av høy kvalitet, til dusj og de tre datamaskinene i rorhuset er med på å gjøre båten til en flott arbeidsplass.

– Ja, det er en stor dag, smiler Are Alvestad, som insisterte på å få gå nybåten til Torghuken som fiskeskipper. Skulle han først gå båt, så skulle det ikke være den gamle.

– Her fra rorhuset er det kamera som både viser dekket og maskinrommet. Det er sånn med det meste som er nytt, det er flott, sier han og viser fram kartplotteren som er koblet til internett, og der man ved noen få museklikk får fram værmeldingen.

– Det er utrolig gjevt arbeidsverktøy. Her kan du også gå fram i tid, og se hvordan været blir, sier han og sjekker ut søndagsværet da det fortsatt er kuling og ruskevær, og mandagsværet, som ser lovende ut.

– Da er vinden dreid på nordlig, og det blir høvelige forhold, sier han.

Hjelpemann på land

– Det er veldig forseggjort det arbeidet som er gjort om bord, sier Are Alvestad.

Adine er ikke en speedsjark, men holder stødige åtte mil som marsfart. Furno-utstyr for 300.000 kroner sørger for radar, navigasjon og ekkolodd og den tredje datamaskinen om bord er en Olex, et navigasjonssystem som også sørger for sikkerhet.

– Systemet er satt opp slik at de kommuniserer med hverandre. Det ble arbeidet til langt på natt om bord dagen før vi skulle av gårde, for å få lastet ned alt av dataprogrammer og få alt opp å gå, sier Are, som presiserer at han ikke er fiskeskipper, men foretrekker selv betegnelsen landmann.

– Jeg er mer en landmann, som hjelper til og kjører og leverer utstyr de trenger til Steine eller Straumsjyen, sier Are Alvestad.

Mange gjester var til stede under dåpen i Torghuken.

– Det kan være gjevt å ha en slik hjelpemann, sier kona Heidi Alvestad som sørget for marsipankake og kaffe til gjestene om bord.

Champagne på skutesida

– En virkelig flott båt, sier Kjetil Albrigtsen, som hadde med gave til skipperen selv, og det strømmet på med lykkeønskninger fra de mange gjestene som møtte til dåpen.

– Jeg tok en time fri fra skolen for å se på båten. Den er veldig fin, sier Stella Alvestad, som er kusine til Ove Alvestad.

Over 20 store og små var til stede under høytidsøyeblikket, der «Adine» ble døpt med champagne på skutesida, til jubel og applaus.

MS «Adine» blir døpt med champagne.

Båtens gudmor Adine på 1,5 år fikk litt hjelp fra sin far til å gjøre selve dåpen, og fulgte storøyd med fra armen til mamma Elisabeth Veabø.

– Det er en plastbåt og den er ny så vi nøyer oss med å sprute champagne på den, å knuse flasken mot skutesida tør vi ikke, humrer Ove Alvestad.