Tapte to saker

I januar tapte Skatt Nord to lignende saker mot serveringsbedrifter i regionen, en på Sortland og en i Øksnes.

– Urimelig

I retten kom det frem at det var rot med regnskapene for serveringsstedet, men saksøker mente at å beregne en brutto fortjeneste på 68 prosent av de økte inntektene var helt urealistisk. Det var retten helt enig i, og mente det var usannsynlig at serveringsstedet hadde dobbelt så mange kunder som det som var bokført.

– Etter en samlet vurdering er retten kommet til at en bruttofortjeneste på 68 prosent er så høyt at skattekontorets skjønn fremstår som åpenbart urimelig, heter det i dommen.

Staten ble dømt til å betale saksomkostninger med 186.791 kroner.

10.500 hamburgere

Historien var omtrent den samme for serveringsstedet i Øksnes. Her ble inntektene økt med 2,2 millioner kroner for årene 2010, 2011 og 2012, noe som medførte krav om merverdiavgift på 420.673 kroner.

Vesterålen tingrett viste til at den økte omsetningen for 2012 ville medført salg av 10.500 hamburgere som ikke var bokført. Retten fant at dette var lite sannsynlig.

Her ble staten dømt til å betale 171.041kroner i saksomkostninger.

Felles behandling

Nå er altså begge disse sakene anket til lagmannsretten. Begge sakene er berammet for Hålogaland lagmannsrett 7. november i år og skal behandles samtidig. Det er satt av tre dager til ankebehandlingen.

– Overrasket

– Vi mener at de to dommene fra Vesterålen tingrett er riktig. Jeg skjønner at staten er bekymret for etterfølgende saker, men da må staten gå fram på en annen måte. Dommene i Vesterålen tingrett var klare, så vi er overrasket over anken, sier advokat Tor-Martin Kaspersen.