Nyetableringen Sea Safari Øksnes har vært planlagt ei stund, og for en halv måned siden ble selskapet gjort kjent. Bedriften er et datterselskap av firmaet Agrimar fra Strengelvåg. Det er far og sønn som skal ta pusten fra turister, med rå naturopplevelser til sjøs.

– Vi kjøpte båten til Kyrre Brun i i fjor, en polarsirkel rib og fra før har jeg en Ocea hardrib. Begge båtene er kvalifisert for 12 personer, sier Vidar Carlsen.

Samarbeider med flere aktører

Bedriften skal ha egne lokaler i Nyksund, for oppbevaring av utstyr og salg av effekter.

– Vi har inngått samarbeid med både MS «Sjøblomsten» og Vesterålen fishing på Klo, og også aktører i Nyksund der vi skal ha base. Slik at vi forsøker å sende mest mulig fisketurister over til Vesterålen fishing, mens de sender folk som vil på rib-tur til oss. Det blir mest effektivt når vi gjør det på det viset, sier Vidar Carlsen.

Sea Safari Øksnes tenker helårs drift på safariturene.

– I hvert fall på sommeren og vinteren når det er som finest og kommer mye turister til regionen, sier Kjartan Carlsen.

– Det vi tror det kommer til å bli mest etterspørsel etter er fuglesafariene til Anda fyr og selsafari, men også skyss og transport til Stø og Nyksund i forbindelse med Dronningruta, sier han.

Tror på etterspørsel

Opplevelsesbedriften vil også ha skreddersydde turer, til klasser og firmaer. Transport mellom Myre og Nyksund og turer til Øksnes Vestbygd er noe av det som skal trekke turister.

– Jeg tror det blir et sabla trøkk til sommeren, for det blir stadig flere turister. Ringo (Haupt, som driver restaurant blant annet i Nyksund, red.anm.) hadde i Nyksund i fjor en omsetningsøkning på 40 prosent, sier Vidar Carlsen.

Vesterålen er indrefileten turister fra både inn og utland er i ferd med å sette tennene i, ettersom det begynner å renne over i Lofoten.

– Det er om å gjøre å planlegge og forberede det som kommer. Vi føler at vi er godt forberedt i og med at vi både har fått til samarbeid i Nyksund og ellers også kontakt med andre aktører rundt omkring. Jeg tror kanskje mangelen på overnattingsplasser kan bli det største problemet, sier han.

Han tilføyer at etter påske skal de ha møte med destinasjonsselskapet Visit Vesterålen.

Sjøfugl og sel er noe av det turister kan få oppleve på yttersida. Foto: Tone M. Sørensen

– Har ikke angret ett sekund

Kjartan flyttet hjem til Øksnes den 21. desember i fjor, etter å ha bodd fem år i Oslo.

– Det var så mye tilbud om jobb her, og ikke minst friluftsinteresser, jakt og fiske, familie og venner. Alt lå til rette for å flytte hjem. Og jeg har ikke angret et sekund, sier Kjartan.

– Det artig å få være med å bygge opp noe eget. Hvis man på sikt kan leve av å kjøre båt og guide folk på dyr og fugler, å gjøre noe av det man liker aller best, hva mer kan man ønske seg?

De to har mer på gang nå som prøveproduksjon av tang og tare er i gang utenfor Gisløy, gjennom selskapet Vesterålen Seaweed AS.

– Nå venter man på at konsesjon blir innvilget slik at det blir produksjon, det blir spennende. Først om en måned kommer man til å se utvikling på de stiklingene som er satt ut, og det tar fem måneder før de er utvokst, slik at det er høstingsklart når det nærmer seg mai-juni, sier han.

Forskjellige jobber

I Oslo studerte han fornybar energi, i tillegg til en del naturforvaltning, økologi og biologi med generell læring innenfor skog, vann og jord.

– Det blir et år med ganske mange forskjellige typer jobber, nå i sesongen er det bruket på Stø, også får vi se hvor mye aktivitet det blir med tang og tare, det er ikke så mye arbeid det første året. Til sommeren blir det blåkveita og ribkjøring. Og på høsten feltoppdrag for Ferskvannsbiologen i Lødingen, kombinert med villsauer, sier Kjartan.

Vidar Carlsen har hele 175 vinterfôra villsauer på Klo.

– Det blir hardt å være pensjonist, humrer far i huset, som er nokså lik sønnen. De trives best i aktivitet.

–  Fikk testet hva kroppen tåler

Kjartan Carlsen er ikke helt ukjent for tv-tittere etter å ha deltatt på TV2 sitt program «Alene» som ble vist høsten 2017, der konseptet var å overleve alene i naturen. Opptakene til programmet ble gjort i 2016.

– Det var et ganske statisk program, å se på en gjeng som sultet seg dag for dag og fikk mindre energi, ler han, men tilføyer at inntrykket er at det var en del vesterålinger som så på.