En mann i Vesterålen krevde prisavslag og erstatning etter å ha kjøpt en bolig bygd i 1980.

I 2012 ble den tekniske verdien av eneboligen med garasje satt til 3,81 millioner kroner, mens markedsverdien ble satt til 1,85 millioner.

Det ble imidlertid gjort et fradrag i den tekniske verdien på 500.000 kroner på grunn av alder, utidsmessighet, vedlikeholdsmangler og lignende.

Fikk dreneringstrøbbel

Eiendommen ble lagt ut for salg på Finn.no i oktober 2013, og etter visning og befaring ble en mann enig med boligselger om en pris på 1,7 millioner kroner.

Etter overtakelsen oppdaget imidlertid huseieren fuktmerker under vegg-til-vegg-teppet på soverommet i kjelleren, og det ble også konstatert fukt under gulvbelegget i kjelleren og i bæreveggen mellom kjellerstua og gangen.

Utbedringskostnadene ble vurdert til drøyt 94.000 kroner. Partene hadde dialog vedrørende utbedring av fuktskadene, uten at de lyktes med å komme til enighet. Huskjøperen foretok utbedringen selv, men opplevde utover vinteren vedvarende problemer med dreneringen, og en utbedring av dette kostet snaue 76.000 kroner.

Må betale saksomkostninger

I oktober i fjor stevnet den huseieren boligeieren med krav om prisavslag og erstatning, og hovedforhandlingen ble avholdt i mars i år. Saken kom opp i Vesterålen tingrett tirsdag for to uker siden.

Retten la vekt på at når dreneringen svikter, er det vanlig at det oppstår fuktskader av en eller annen art. Boligkjøperen fikk opplysninger om at fukt og vanninntreng i kjelleren ble oppdaget før han inngikk kjøpskontrakten, og at han ikke hadde grunn til å regne med at det ikke var fukskader av noen art i kjelleren.

Retten fant at husselgeren ikke kan holdes ansvarlig for følgeskadene av dreneringssvikten.

Boligselgeren ble derfor frifunnet, og boligkjøperen ble dømt til å betale 123.222 kroner i saksomkostninger.