Et kvoteutvalg ledet av Arild Eidesen har gjort en fullstendig gjennomgang av det norske kvotesystemet. Onsdag la de frem sitt forslag til fremtidig kvotesystem.

Les deres forslag her.

– Grundig

Nordland fylkes fiskarlag er fornøyd med det som i dag er lagt på bordet.

– For meg ser det ut som at Eidesen-utvalget ut fra sitt mandat har gjort en meget grundig jobb, der alle sentrale problemstillinger og utfordringer knyttet til det gjeldende kvoteregimet har vært diskutert, sier bøfjerding og styreleder i Nordland fylkes fiskarlag, Jan Fredriksen, i en pressemelding onsdag.

Han er fornøyd med at utvalget har lagt til grunn at forslagene ikke skal bryte med hverken Havressursloven og Deltakerloven, men presiserer at han likevel ikke er enig i alle forslagene.

– Før vi konkluderer vil vi vurdere de ulike forslagene og hva som ligger til grunn for disse. For meg er dette med stabilitet og forutsigbarhet i næringen svært viktig, sier Fredriksen. Han legger til at det ser ut for at enkelte forslag ikke helt er på linje med en slik forutsetning, men at det skal en komme tilbake til under høringsrunden.

Fristen for å komme med innspill til forslaget er 18. april.

Skeptisk til ressursrente

Kvoteutvalget har blant annet foreslått evigvarende kvoter, ved at tidsbegrensningen på 20/25 år skal oppheves. Dersom kvotesystemet effektiviseres slik utvalget foreslår, mener de også at det bør innføres en ressursrente i fiskeriene. Deler av ressursrenten bør kreves inn til fellesskapet.

– Fiskerne føler at de langt på vei allerede betaler en ressursrente til samfunnet for den viktige jobben de gjør gjennom sitt bidrag til opprettholdelse av bosetting og sysselsetting i kystdistriktene, sier Fredriksen om forslaget og viser videre til all avledet virksomhet fra fiskeriene som også bidrar i denne sammenhengen.

Applauderer

Norges Kystfiskarlag sier i en pressemelding onsdag at også de anser forslaget som grundig og spennende, men at de ikke vil kaste seg inn i noen debatt før de har lest rapporten nøye. De trekker likevel frem momenter de anser som positive.

– Vi applauderer Eidesen-utvalgets ønske om å sikre en differensiert flåte gjennom å regulere ut fra faktisk lengde, og ikke minst sikre fysiske grenser for flytting, utskifting og strukturering mellom fartøygruppene. At hjemmelslengde erstattes med faktisk lengde i regler om utskifting, forlengelse, strukturering og i de årlige reguleringene, er en av hovedområdene vi har arbeidet for over lang tid, sier kystfiskarlaget i pressemeldingen.

De er også positive til forslaget om at dagens samfiskeordning bør erstattes.

– Det har vært grunnlaget for skjult strukturering og skapt uforutsigbarhet og dårlige reguleringer av fiskeriene , spesielt for den mindre flåten. Hva de burde erstattes med har Kystfiskarlaget derimot ikke anledning til å uttale seg om før saken har blitt behandlet i organisasjonen men ser fram til en god debatt rundt dette.

Kystfiskarlaget liker ikke forslaget om evigvarende kvoter, og uttrykker skepsis til utleie av kvoter.