Det melder selskapet i en pressemelding torsdag.

Lofotyngel, tidligere Lofilab, driver i dag klekkeri for oppdrettstorsk fra befruktet egg opp til 2 gram og har gjennomført flere vellykkede klekkinger på torsk. Historien til Lofotyngel strekker seg langt tilbake på 90-tallet med torskeproduksjon i tilhørende lukket poll. I dag skjer all produksjon i kar på land i selskapets lokaler, opplyses det i pressemeldingen.

I tiden fra 2011 frem til nå har selskapet i stor grad vært produsent av rensefisk til laksenæringen, men de siste årene gått tilbake til produksjon av torskeyngel til en voksende næring. Vesterålen Havbruk peker på at selskapet har et godt samarbeid med Nofima og fått levert befruktede egg til klekking de siste årene. Siste leveransen av yngel ble sjøsatt i juli 2023.

– Dagens yngelproduksjon er avhengig av å styrkes, for i enda større grad sjøsette matfisk som har de rette forutsetningene for å klare seg gjennom sjøfasen. På denne måten kan vi som oppdrettere sørge for økt lønnsomhet og et bedre renommé. Seleksjonen på land må bli mer kritisk og for å lykkes med dette, ønsker vi å være tettere på den første og kanskje viktigste fasen av fiskens produksjonstid, sier CEO Brynjar Kværnstuen.

Styreleder Rune Stokvold sier at det har vært viktig for dem å få inn eiere til Lofotyngel som også driver med torskeoppdrett.

– Det å få Vesterålen Havbruk som en stor eier er vi veldig glad for. I fellesskap kan vi utvikle anlegget til å bli en stabil leverandør av 2 gram yngel både til eksisterende eiere og andre aktører. Viktigheten av at aktørene samarbeider godt fremover tror jeg vil være avgjørende for at vi skal lykkes med oppdrettstorsk, sier Stokvold.

Grunnet tilgang på lokaliteter for torskenæringen i nord og manglende nye klekkinger, besluttet Lofotyngel i starten av 2023 å beholde siste innsett frem til sjøsetting sommeren 2023. Ifølge pressemeldingen var fisken da i snitt 250 gram når den ble transportert til oppdretter på Vestlandet.

Daglig leder i Lofotyngel Jørgen Jentoft beskriver operasjonen som hektisk og lærerik for selskapet.

– Lofotyngels medarbeidere har lang fartstid og erfaring på torsk. Med anlegget på Steine ønsker vi å legge til rette for å holde stamfisk for Nofima for å kunne ta ned risikoen på eksisterende stamme, samt kunne være en multiplier i det videre avlsarbeidet. For at anlegget skal kunne fortsette som et rent klekkeri, må forvaltningen sørge for at rammevilkårene for de som ønsker drive med torskeoppdrett blir bedre, sier Jentoft.