I folkemøte om harepestutbruddet i Medby grendehus 13. april, ble det stilt spørsmål ved om Andøy kommune ville vurdere noen midlertidige avbøtende tiltak. Det ble da bekreftet at administrasjonen skulle utrede dette som en sak til politisk behandling.

Lang saksbehandlingstid

Nå er utredningen klart, og skal behandles i formannskapet mandag.

– Bakgrunnen for å vurdere avbøtende midlertidige tiltak er at etableringen av kommunal vannforsyning for Fornes, Medby og Forfjord, vedtatt i 2008, har tatt lang tid, og at det fortsatt vil ta flere år å få på plass den permanente løsningen, skriver rådmann Kirsten Lehne Pedersen. Forventet byggestart for vannverket er tidligst om et år, med tidliges forventet ferdigstilling ved utgangen av 2018 går det fram av saksfremlegget.

10.000 kroner per anlegg

I folkemøtet ble muligheten for kommunal støtte til innkjøp av renseanlegg til de private brønnene, som ikke har slikt anlegg, nevnt. Ifølge rådmannens beregninger vil kostnadene for etablering av private renseanlegg ligge på mellom 10 og 20.000 kroner.

– I forbindelse med en kommunal støtteordning vurderes det som riktig at de som mottar tilskudd skal dekke en egenandel på investeringen, tilsvarende om lag det abonnenter innenfor selvkostkapittel vann betaler i årlige utgifter. Det foreslås derfor et tilskudd på 75 prosent av investeringen, maksimalt 10.000 kroner per anlegg, skriver rådmannen.

Vannprøver dekkes ikke

I rådmannens forslag til vedtak foreslås det å begrense tilbudet til bolighus, fritidsboliger og forsamlingslokaler i området fra Fornes til kommunegrensen mot Sortland. Hun foreslår videre at innkjøpene må gjøres i perioden april og ut 2016, og at utgiftene må dokumenteres.

– Renseanlegg som har fått kommunal støtte blir Andøy kommunes eiendom når vannforsyningsprosjektet er fullført og satt i drift, skriver rådmannen. Hun foreslår at driften av anleggene fullt ut må være de private eiernes ansvar, og at eventuelle kostnader knyttet til vannprøver ikke dekkes av tilskuddsordningen.

700.000 kroner

Rådmannen opplyser at Andøy kommune ikke kan påta seg administrasjon av innkjøp av renseanlegg, og at de heller ikke har mulighet til å forestå godkjenning av anleggene.

Rådmannen anbefaler at kommunestyret bevilger inntil 700.000 kroner til nytt investeringsprosjekt med navnet «Avbøtende tiltak i forbindelse med vannforsyning Hinnøya».

– Beløpet finansieres med overføring fra kommunens ubundne investeringsfond, skriver rådmannen. Endelig vedtak i saken fattes i kommunestyret 23. mai.