– Jeg har vært en del på Sortland. Jeg liker meg der og synes det er en fin by, sier skuespilleren på telefon fra Oslo.

Sundquist kjenner blant andre hotellsjef Harald Michal Jacobsen godt. I 2009 leste han en prolog skrevet av Lars Saabye Christensen om Knut Hamsun under åpningen av hotellets Hamsun-foajé. I tillegg er han den høye beskytter for filmfestivalen Laterna Magica på Sortland.

– Det har dessverre ikke passet å komme opp på Laterna Magica ennå, siden jeg har så mye jobb. Det går jo i eininga.

Har ikke sett filmen ennå

I 2005 stemte en fagjury ham fram til århundrets beste norske skuespiller under Bergen Internasjonale Filmfestival. Han har vunnet flest Amanda-priser av alle skuespillere, og spilte en av hovedrollene i Oscar-nominerte «Søndagsengler» fra 1996.

Sceneerfaringen fra Det norske teatret og Nationaltheatret tar han med seg når han nå drar landet rundt med «Et hælvettes liv», som har fått strålende kritikker.

Den store reisevirksomheten har imidlertid ført til at han ennå ikke har fått sett den nye barnefilmen «Oskars Amerika», som har premiere fredag.

– Jeg har vært fullt opptatt med jobb, men jeg har sett litt i etterarbeidet, og bildene ble veldig fine, sier Sundquist.

Slått av naturen

Filmen handler om ti-årige Oskar, som har en mor som sliter med alkoholen. Han må derfor tilbringe sommerferien hos bestefaren, spilt av Sundquist.

– Jeg spiller ikke akkurat prototypen på en snill bestefar som har ungen i fanget og forteller eventyr. Han er en ensom fyr, som bor alene og er litt av en einstøing. Bestefaren har egne rutiner på livet sitt, og han tukter barnebarnet og tvinger ham til å jobbe for seg.

Under innspillingen tilbrakte han et par dager i Målselv. Resten foregikk på Andøya.

– Jeg hadde vært på Andøya før med teateret, men det var veldig lenge siden. Før jeg dro opp, gikk jeg inn på Google Earth, og det gjorde at jeg gledet meg stort til å dra oppover. Det er fantastisk flott på Andøya, med havet, det flate landskapet og den åpne himmelen. Det gir en stor følelse å være der, synes Sundquist.

Har jobbet sammen før

Vesterålen er ikke bare representert som location i «Oskars Amerika». Regissør og manusforfatter er Torfinn Iversen fra Sortland, og Odin Eikre fra Stokmarknes har hovedrollen.

– Da jeg første gang leste manus, så jeg at dette kan bli veldig bra. Jeg hadde en god følelse under filminnspillingen, og det var fint å jobbe med Torfinn og Odin, sier 68-åringen, som har jobbet med Iversen før.

– Da Torfinn var i slutten av tenårene og helt fersk i faget, spurte han om jeg ville spille i en kortfilm. Onkelen hans hadde et kontor i Oslo-området, der vi tilbrakte tre-fire timer, bare Torfinn, kameraten og meg. Allerede da likte jeg det han gjorde. Han hadde skrevet et fint, lite manus.

Har troen på Iversen

Som SortlandsAvisa tidligere har skrevet, er «Oskars Amerika» den første barnefilmen på seks år som er basert på et originalt manus, og ikke på tidligere barnefilmsuksesser.

– Vi trenger flere originalmanus. Jeg mener at hvis man skriver selv, fra hjertet, og kan ta det med videre i regien, blir det perfekt. Jeg synes Torfinn har brukt mye av sitt eget liv og egne fantasier og gjort «Oskars Amerika» til en flott film. Jeg har stor tro på at han kan utrette bra ting i norsk film fremover.