– Jeg har blitt mye mer balansert og harmonisk enn jeg var tidligere, sier sortlandsbaserte Skagen, som selv holder kurs i den stadig voksende yogaformen.

Terapeutisk yogaform

Medisinsk yoga er en terapeutisk yogaform der formålet er å skape balanse i kropp og sinn. Formen springer ut fra tradisjonell yoga, og er satt sammen av enkle, men kraftfulle fysiske øvelser som gjennomføres i kombinasjon med pust og konsentrasjonsteknikker.

Yogaformen retter mer søkelys på pusten enn hva som er tilfellet med den tradisjonelle formen, der pusteteknikker ofte blir nedtonet for å gjøre yogaen mer tilgjengelig.

Selv oppdaget Skagen medisinsk yoga i forbindelse med et vanlig yogakurs i Bodø. Hun ble hektet, og fra da av gikk det slag i slag. Hun begynte å lese seg opp, gikk på flere kurs og ble etter hvert instruktør.

Medisinsk

I motsetning til mange andre disipliner innen selvhjelpsfaget, er medisinsk yoga forsket på, og helsegevinstene er dokumentert i flere rapporter. Disiplinen har også begynt å gjøre sitt inntog i helsevesenet.

– I Sverige for eksempel, skriver de ut medisinsk yoga på resept, Det er også på vei til å bli mer vanlig i Norge, sier hun.

Det er nettopp denne dokumenterte effekten som gjør at Skagen føler at hun holder på med noe som er stuereint og langt på vei medisinsk forankret.

– Jeg har erfart at det fungerer, noe også mange andre har. Det er ikke noe religiøst eller mystisk med medisinsk yoga. Det er ett sett med pusteteknikker som kan gi deg en mindre stressende hverdag, presiserer hun.

Smerte og tårer

Å beherske medisinsk yoga er derimot ikke gjort over natten. Prosessen fram kan være både smerte- og tårefull, ifølge Skagen.

– Man kommer veldig i kontakt med sine egne følelser, og ofte følelser som har vært lagret siden barndommmen og som aldri har blitt bearbeidet. Det kan bli veldig emosjonelt da de kommer til overflaten. Noen begynner å gråte. Andre opplever totalt kaos. Noen har lyst å gi opp, sier hun.

Ifølge Skagen er slike reaksjoner helt naturlig, og et tegn på at man er på rett vei. I slike situasjoner oppfordrer hun kursdeltakerne om å være tålmodige og å fortsette reisen.

– Skal en komme noe sted, må en kjenne på motstanden, og gå forbi den. Det gjelder også når du skal begynne å jogge eller gå ned i vekt. På et eller annet punkt blir det ubehagelig, og da gjelder det og ikke gi opp, presiserer hun.

Reduserer blodtrykk

Eksakt hvor lang det tar å merke effekten av medisinsk yoga, varierer fra person til person.

– Enkelte merker effekten etter noen dager. For andre går det litt lengre tid, men de fleste  kan berette om vesentlige forskjeller etter noen måneder, forteller Skagen.

Hun sier at de vanligste dokumenterte virkningene av medisinsk yoga, inkluderer reduksjon av blodtrykk, bedring av muskel- og skjelettlidelser og lindring av stressrelaterte plager. Selv legger ikke yogainstruktøren skjul på at medisinsk yoga har gitt henne et mer harmonisk liv.

– Før gikk jeg og dvelet ved ting. Nå når jeg tenker på en annen måte, gir jeg mye raskere slipp på negative følelser. Medisinsk yoga har gjort meg roligere. Jeg har endelig  funnet roen, sier hun.

Vil bygge opp praksis

Nå håper Skagen at enda flere i både Sortland og Vesterålen, vil finne gleden, og ikke minst roen, gjennom å oppdage medisinsk yoga.

Skagen holder kurs fortløpende, og oppfordrer de som er nysgjerrige, til å gå inn på Facebook-siden hennes eller å  ta direkte kontakt.

– Det avhenger litt av etterspørselen og behov, men jeg er ganske fleksibel når det gjelder kurs, sier hun.

På sikt drømmer yogalæreren å gjøre enda mer ut av hobbyen, nemlig å starte opp for seg selv.

– Jeg håper at jeg en dag kan få mitt eget lokale der jeg kan holde kurs og bygge opp en praksis.

Jeg ønsker at flere skal få gleden av å oppdage medisinsk yoga, og få like mye utbytte av det som jeg har gjort, slår Connie N. Skagen fast.