Jeg vet om få matretter som funker like bra på festbordet som til hverdagsmiddag. Lasagne er en slik rett, og du blir like glad for å få den servert sammen med en fruktig rødvin på lørdagskvelden som når du kommer hjem etter treningen en tirsdags ettermiddag.

Lasagne har også den fordelen at den kan lages på forhånd og er like lekker i runde to som når den er helt nylaget.

I ukas matspalte lager lasagne med en langkokt bolognese og en muskatkrydret ostesaus.

Ragù bolognese

75 g tørrsaltet bacon

4–500 g hakket oksekjøtt

1 stor selleristilk

1 stor gulrot

1 gul løk

2 fedd hvitløk

1 ss dijonsennep

1 ss tomatpure

2 dl tørr hvitvin

2 dl kjøttkraft

1 boks plommetomater

En krydderbukett med salvie, timian og basilikum

Salt, pepper, cayenne

Finhakk bacon og fres dette sammen med oksekjøttet i ganske rikelig med olivenolje. Bruk en skikkelig varm panne for kjøttet skal brunes.

Senk varmen på kjøttet, og legg i finhakkede grønnsaker. Fres noen minutter før du legger i hvitløk og rører inn tomatpure og sennep. Fres ytterligere noen minutter og strø over krydder, legg i urtebuketten og hell over vin, kraft og tomater.

Rør godt rundt, senk varmen og la småkoke i minst tre-fire timer. Om sausen ser ut til å bli tørr kan du spe med litt helmelk.

Bechamel med parmesan

3 ss meierismør

3 ss hvetemel

6 dl helmelk

75 g parmesanost

Rikelig med muskat

Salt, pepper

Smelt smøret og rør inn hvetemel. La frese i et lite minutt før du rører inn melka litt om litt. Pass på slik at du ikke får klumper i sausen.

Når all melka er rørt inn lar du sausen koke på svak varme i fire-fem minutter. Ta vekk fra plata og rør inn den revne parmesanosten, salt, pepper og revet muskat.

Legg en øse bechamel i bunnen av en ildfast form. Legg ferske eller tørkede pastaplater oppå. Legg lagvis kjøttsaus, bechamel og pastaplater.

Siste laget skal være bechamelsaus som du strør ytterligere litt revet parmesan oppå.

Inn i ovnen på 220 grader i cirka 35–40 minutter – kjenn med en tannpirker om pastaen er myk nok.

Buon appetito!