I slutten av mai ble andværing og naturfotograf Espen Bergersen tildelt premie i den prestisjetunge naturfoto-konkurransen Glanzlichter 17th International Competition of Nature Photography, som arrangeres i Tyskland. Årets utgave var for øvrig den 20 i rekken.

Ifølge Bergersen er konkurransen en av de fem største og mest prestisjetunge naturfotokonkurransene i Europa, og kanskje sågar i verden.

Lomvier

Bildet som Bergersen ble premiert for, viser en flokk med lomvier som sirkler utenfor kolonien på Hornøya i Finnmark.

– Det var sterk vind som blåste inn mot fuglefjellet, så lomviene suste like over hodet mitt i tusentall. Noen ganger skremmes alle lomviene samtidig ut av fuglefjellet, og da sirkler de i et slags "tog" noen runder før de lander igjen, forteller Bergersen.

At han har valgt å presentere bildet i sort/hvitt, tror fotografen har flere fordeler.

– Jeg synes selv det ble veldig fint i sorthvitt, fuglene med de hvite bukene "popper" mer frem i sorthvitt, sier han.

Espen Bergersen har vunnet flere fotokonkurranser og ellers fått mange premierer, i løpet av de siste årene.

Gammelt bilde

Tror du at Bergersens fuglebildet er ferskt, må du tro om igjen. Bildet ble nemlig tatt før Erna Solberg tiltrådte som statsminister, i mars 2013.

– Så vidt jeg husker har jeg sendt inn samme bildet til en konkurranse tidligere. Det er alltid vanskelig å velge ut hvilke bilder som skal sendes inn. Til denne konkurransen var det maks 25 bilder hver enkelt kunne sende inn. Dersom du har god tro på et bilde, kan det lønne seg å sende inn til ulike konkurranser, understreker andværingen.

På spørsmål om fotografen tror at han hadde fått samme plassering dersom bildet var i farger, svarer han:

– Det måtte bli i en annen kategori i så fall, men det er slett ikke sikkert. Bildet skiller seg nok litt ut fra det man har sett tidligere, noe som er viktig i slike konkurranser, sier Bergersen.

Nesten 1000 fotografer

Totalt deltok 934 fotografer fra 39 land i Glanzlichter 17th International Competition of Nature Photography. Det er andre gangen Bergersen blir premiert i denne konkurransen og tredje gang han deltar. Han mottok også 2.premien for tre år siden, men synes at det er like givende nå.

– Jeg synes jo selvsagt at det er stor stas. Jeg blir jo veldig glad når jeg får melding om at ett av bildene mine er premiert. Det er jo på en måte et slags kvalitetsstempel at jeg gjør riktige ting og er kapabel til å hevde meg i store konkurranser, sier Bergersen og legger til at han selv ikke var til stede for å ta imot prisen.

Holder foredrag

Å fortsette å sende inn bilder til ulike konkurranser, kommer Bergersen definitivt til å fortsette med. I tillegg har han flere andre prosjekter på gang. I oktober reiser han blant annet  til Tyskland for å holde foredrag om det nordnorske hvaleventyret .

– Foredraget holdes i forbindelse med det som regnes som Europamesterskapet i naturfoto (GDT European Nature Photographer of the Year). Dessverre har jeg ingen premierte bilder med der i år, men det å bli invitert ned for å holde foredrag, kommer til å bli fotografkarrierens høydepunkt uansett. Det sitter 750 mer eller mindre kresne fotografer i salen. Nervene har allerede begynt å melde seg, sier slår Espen Bergersen fast.