"Kommune vil gjennom forprosjektene kartlegge kommunal bygningsmasse og vurdere ulike tiltak forenergieffektivisering/- og optimalisering. Energieffektivisering og satsing på produksjon av varme og elektrisitet fra fornybare energikilder er noe kommunen vil sette spesielt fokus på.

En omlegging av energibruken vil bli prioritert i kommunen. Kommunen vil i kommende periode se på muligheter for energivennlig utnyttelse av næringsarealer.

Vurderer utskifting av gatelys

Kommunen vil i perioden frem mot 2020 vurderer utskifting av gatelys til mer energivennlig belysning. Det er av stor interesse å forsøke å implementere alternativ energi til strøm og oppvarming ved evt. kommende ombygginger, samt se på mulighetene til å kunne oppgradere eksisterende bygninger for å kunne motta vannbåren varme/fjernvarme", heter det i rapporten.

Rådmann Just Hjalmar Johansen sier til VOL at det er utopi å tro at målet på 1,45 millioner kroner kan nås i rimelig fremtid. Det er laget ei liste over hvor mye det teoretisk maksimalt er å hente av besparelser for kommuale bygg ved en kilowattpris på 89 øre:

Myreheimen m/ omsorgsboliger                     kr. 388.224

Alsvåg barne/ungomsskole                             kr. 312.013

Myre 1-10 skole                                              kr. 171.888

Alsvågheimen                                                 kr. 169.779

Øksnes Helsesenter                                       kr. 102.152

Summert for alle bygg gir det en samlet årlig besparelse på 1,45 millioner kroner.

Må skifte halltak

Ifølge rådmannen vil det bli satt inn enegrisparende tiltak når anledningen byr seg. Som når taket på idrettshallen må skiftes på grunn av lekkasje, kan det samtidig etterisoleres. Og om ytteerpanel på Myreheimen må legges om, kan det også her etterisoleres for å spare energi.

Det settes årlig av midler til vedlikehold av kommunale bygg, så ENOVA-rapporten vil bli liggende som et bakteppe når prioriteringer skal gjøres. Rapporten er derfor ikke et rent arbeidsdokument, fastslår rådmannen.

Det sløses også med unødig strømbruk i kommunale bygg. Her er det flere hundre tusen å hente.

- Ved bygging av ny barnehage i Alsvåg vil vi benytte et intelligent system, som gjør at vaktmesteren kan styre energibruket fra sitt kontor eller hjemmefra. Vi hadde samme planer for den nye 1-10 skolen, men dette ble det kuttet ned på, opplyser rådmannen.