Det har lenge vært uttrykt bekymring fra flere hold om trafikksikkereten i skolekvartalet på Sortland. Fra flere hold - blant annet Statens Vegvesen, innbyggerhold, fra Borealis og foreldre ved skolene i området - har det blitt påpekt at det er en svært kaotisk situasjon i skolekvartalet rundt skolestart og -slutt hver dag, med mange parkerte biler, elever som slippes av og krysser veien på forskjellige steder.

Nå ønsker kommunen å gjøre noe med problemene. På torsdagens formannskapsmøte skal formannskapet ta stilling til en plan for utbedring av trafikksikkerheten. Det kommer som et initiativ fra formannskapet selv, et samlet formannskap har tidligere bedt rådmannen legge fram en sak med mulige tiltak. Alle tiltakene er planlagt utført før sommeren.

Opp mot 900.000

I planen fra rådmannen legges det opp til å bruke 900.000 på utbedringstiltak. Pengene skal tas fra årets budsjett.

Det dyreste tiltaket er å etablere opphøyd gangfelt der dagens fotgjengerovergang er. Det vil koste 450.000 kroner, 550.000 med intensivbelysning ved gangfeltet.

Det planlegges å øke bredden på kjørebanen inn mot snuhammeren - sirkelen i enden av veien der man snur - for å sikre en bedre trafikkavvikling, også dette koster ca. 100.000.

Kommuneadministrasjonen foreslår å justere fortauskanten for å gjøre kjørebanen bredere ved snuhammeren innerst i veien.

I tillegg legges det opp til å etablere et drop-punkt for passasjerer i krysset ved Sagaveien/Parkveien. Dette forventes å koste 250.000.

Rådmannen foreslår at de "faglige tiltakene", altså tiltakene anbefalt av kommunens tekniske avdeling, prioriteres. Disse er såvidt VOL forstår tiltaket med utviding av kjørebanen og de 100.000 til belysning ved gangfeltet.

I de nevnte tiltakene ligger også mindre ting, som bedre skilting og holdningsskapende arbeid.

– Noe må gjøres

Sortland-ordfører Tove Mette Bjørkmo er glad for at det legges opp til tiltak. På spørsmål om hvorfor det ikke er gjort noe før, dersom behovet er så stort, og hvorvidt kommunen har råd til dem nå, svarer hun:

– Politikerne har etterspurt tiltak i skolekvartalet ganske lenge, så jeg er glad for at vi får en sak på bordet nå. Det var tverrpolitisk enighet om at tiltakene ville koste penger, det var vi klar over, dette handler om sikkerheten til unger, sier hun.

– Er ikke noe av problemet at det rett og slett er for mye trafikk inn i den veisløyfa?

– Det er alltid utfordrende når man lander trafikk, både kollektivtrafikk, privatbilbruk, og myke trafikanter. Der går det trafikk både til skolen og legekonoret, rådhuset og så videre. Men byggene er plassert slik de er plassert. Trafikken var en helt annen da det ble bygd og planlagt. Så må man nå prøve å tilpasse seg det med dagens trafikknivå, sier Bjørkmo.

Hun mener saken også inneholder en lekse for framtidas bygplanleggere:

– Det er en helt annen trafikk der i dag enn da kvartalet ble planlagt. Det samme må vi også tenke på når vi skal bygge ny skole eller lignende i framtida, vi kan ikke bare planlegge for situasjonen her og nå.