–Dette er virkelig en bok for vår tid. Det er nå vi trenger kunnskap om å løse verdensproblemene på nye måter, sier Eva Charlotte Nilsen, lanseringen av boka «Fredskultur – utopi eller sikkerhetspolitisk alternativ».

Under lanseringen i Oslo forleden vakte utgivelsen av forfatter Ingeborg Breines stor interesse. Hun har tidligere stått bak en rekke utgivelser, og er opprinnelig fra Sigerfjord i Sortland.

På flukt fra krig og nød

Boka utgis på Orkana forlag. I ei pressemelding skriver dette om boka:

«Mellom murens fall i 1989 og angrepene på Twin Towers i New York i 2001 falt militærutgiftene og mange begynte å håpe på at endelig skulle politiske og økonomiske ressurser kunne brukes til velferd isteden for krigsferd. UNESCO utviklet et globalt program for fredskultur som fikk bred og entusiastisk oppslutning. Enkeltpersoner, organisasjoner, institusjoner og land bidro til utviklingen av fredskulturvisjonen og hentet inspirasjon, fellesskapsfølelse og ny energi. FN satte håpefullt og visjonært fredskultur som overskrift på inngangen til det nye tusenåret.» «Men krigen mot terror endret alt. Også Norge ble med på kriger i land vi ikke hadde noe utestående med. Igjen ble det skapt frykt, fiendebilder og mistenksomhet. Millioner av mennesker er nå på flukt fra krig og nød. Klima og miljøkrisen truer både menneskeheten og planeten. En verdensomspennende pandemi har skapt ytterligere fattigdom, vold mot kvinner og sosial uro.»

Diplomati og sunt folkevett

«Krigen i Ukraina har brakt krigens forferdelighet enda nærmere oss. Kan det føre til avsky for all krig, for krig som alternativ? Kan fredskulturvisjonen og erfaringene hjelpe oss å stå imot en dominerende og desperat tro på at våpen, stadig flere, stadig mer dødelige, muligens altutslettende, er nødvendig for å bygge fred og rettferdighet? Er tiden inne for erkjennelse av at det kun er gjennom nedrustning og avspenning at vi kan klare å løse de økologiske og sosiale utfordringene vi står overfor?»

Marcus Bøhn fra Orkana Forlag presenterer Ingeborg på lanseringa. Foto: Innsendt

Boka Fredskultur er et bidrag til å styrke verdens skjøre fredsarkitektur og gir forslag til hvordan fredskultur kan bygges gjennom utdanning, diplomati, dialog, demokrati, rettferdighet, likestilling, kunst, kultur og sunt folkevett.

Ingeborg Breines er cand. philol. fra universitet i Oslo og har en grad i filosofi fra universitetet i Nantes.

Hun har vært generalsekretær i Den norske Nasjonalkommisjon for UNESCO, direktør for kvinnespørsmål og for programmet kvinner og fredskultur i UNESCO Paris samt direktør for UNESCOs kontor i Islamabad og Genève. Breines er forfatter av en rekke bøker og fagartikler.