– Jo flere som kommer, jo mer får vi gjort. Også skal vi ha det hyggelig i pausen med kaffemat. Det kan hende det blir noen overraskelser også, vi har allerede fått inn noen premier, sier Anja Fladby fra Sortland Byforening.

Den 6. og 7. mai inviterer kommunen og byforeningen til «Våronna», en dugnadsinnsats for å gjøre Sortland sentrum fint og rent.

– Vi ønsker minst mulig parkerte biler i gata de ettermiddagene og vi håper at gårdeiere er ferdige til da de også, sier Fladby.

Elise Sommerseth, Astri Høve og Stella Alvestad fra ungdomsrådet håper de får med seg ungdommen: – Det er veldig bra at folk samarbeider for å gjøre Sortland renere, sier Alvestad. Foto: Ingrid Larsen

– Kan være vanskelig å komme seg frem

Gatene skal spyles på nattestid og det kan derfor være perioder med redusert fremkommelighet:

– Noen gater kan bli stengt mens de holder på, så det kan være vanskelig å komme seg frem på natten, sier Fladby.

Også i fjor samlet folk seg til Våronna. Da var det rundt hundre stykker som møtte opp til dugnad

På spørsmål om hvor mange Fladby tror kommer i år gjetter hun rundt det samme.

Hun initierer samtidig til en gjettekonkurranse med driftsleder i Sortland kommune, Geir Henriksen, og Jan Roar Johannessen fra Sortland Brann og Redning:

– Jeg tipper 75 hver dag, sier Johannessen.

– Jeg tror 100 mandag og tirsdag, svarer Henriksen.

F.v.: Jan Roar Johannessen, Rudi Buschmann og Geir Henriksen: – Vi må jo ha trua på at det kommer folk, sier Henriksen. Foto: Ingrid Larsen

– Jeg er så lykkelig

Kommunearkitekt i Sortland kommune, Kristine Røiri, har troa på at det kommer til å bli både hyggelig på dugnad og fint i sentrum:

– Jeg elsker at folk samarbeider og at vi bidrar til å gjøre byen bedre så vi kan bli stolt sammen. Byen er allerede litt ren, så nå sykler jeg rundt og jeg er så lykkelig, sier hun.

I likhet med fjoråret er det også i år satt av penger til å pynte sentrum til sommeren.

– Det er satt av 50.000 til blant annet blomster og krukker. Samarbeid er veldig viktig og det er gøy å bidra. På dugnaden blir det mat og kaffe så det kommer til å bli veldig hyggelig. Det er en møteplass samtidig som man får gjort noe positivt, fortsetter Røiri.