Det er advokat Oddmund Enoksen på Sortland som representerer Nordlaks Oppdrett. Saken starter tirsdag formiddag og vil gå over tre dager i Vesterålen tingrett på Sortland.

Ikke forlik

Advokat Oddmund Enoksen sier i en kommentar til Vesterålen Online at det ikke har vært aktuelt for partene å inngå forlik i saken.

– Forlik har ikke vært noe tema, så saken kommer til å gå sin gang. Dette er en sak der vi har klaget på et vedtak i Mattilsynet som ikke ble tatt til følge. Vedtaket resulterte i at Nordlaks Oppdrett ble ilagt døgnmulkt på til sammen 1,7 millioner kroner.

Partene Nordlaks og staten ved Nærings- og fiskeridepartementet er uenige om vedtaket som ble fattet er gyldig eller ikke. Dette er nå et spørsmål som tingretten må ta stilling til, om det var riktig å ilegge Nordlaks Oppdrett døgnmulkt eller ikke.

Kort frist

Nordlaks Oppdrett fikk kort frist på seg til å innfri Mattilsynets pålegg om å redusere mengden lakselus i en laksemerd i Sør-Troms. Vedtaket ble gjort 25. oktober i 2016 med krav om innfrielse den 3. november, en ukes tid senere.

– I praksis er dette et spørsmål om det var mulig å tømme merden på så kort frist. Etter Nordlaks Oppdrett sin oppfatning var det ikke mulig å få til dette. Når fisken skal slaktes må den settes på sulting. Minstetid for dette er én uke. Så skal man starte transport til slakteriet. Her er det så store mengder fisk at det tar mye tid og store ressurser å transportere store mengder fra Dyrøy til slakteriet. Det var derfor ikke fysisk mulig å tømme denne lokaliteten innen den knappe fristen som Mattilsynet satte, sier advokat Oddmund Enoksen til Vesterålen Online.

Ikke realistisk

Han poengterer at Mattilsynet er forpliktet til å sette en realistisk frist som det er mulig for Nordlaks Oppdrett å overholde. Når det er satt en urealistisk kort frist mener han at vedtaket ikke er gyldig. Mattilsynet er ikke enig i dette.

– Vi mener vi har en god sak. Ellers hadde vi ikke gått til retten. Jeg vil ikke spå utfallet, men vente på rettens vurderinger.

– Det er satt av tre dager til saken i Vesterålen tingrett. Vi vil komme til å bruke alle dagene. Fra vår side stiller fire vitner, både folk fra Nordlaks og eksterne, sier advokaten.

Mattilsynet og Regjeringsadvokaten opplyser til Vesterålen Online at de ikke ønsker å kommentere en pågående sak som skal gå for retten.