Flere skoler har måttet stenge, og flere tusen elever, lærere og pårørende er blitt berørt.

– Våre skoler er og skal være trygge områder for både elever og ansatte, sier Hild-Marit Olsen (Ap), fylkesråd for utdanning, i en pressemelding.

Les også: – Det er ingen koselig situasjon å være i

– Veldig alvorlig

Ifølge pressemeldingen har Olsen i møte med politiet har fylkesråden delt erfaringene med påtalesjef Heidi Kløkstad i Nordland.

Både politiet og Nordland fylkeskommune ønsker å intensivere arbeidet med det som har blitt et økende samfunnsproblem.

– Vi ser veldig alvorlig på de truslene som har blitt framsatt. Politiet har brukt store ressurser på å sikre skolene og finne de som har stått bak disse skremmende meldingene, sier påtalesjef Kløkstad.

Les også: Siktet for bombetrussel

Blir tatt

Hun understreker at de som kommer med slike trusler blir tatt – selv om de blir ytret på nettsteder som fremstår som anonyme.

Politiet er tydelig på at de som fremsetter slike trusler blir avslørt og straffet.

– Vi har et veldig godt samarbeid med leverandørene av disse nettstedene, IT-seksjonen hos fylkeskommunen og andre samarbeidsaktører. Du er ikke anonym. Og som disse sakene har vist – vi finner ut hvem du er, advarer Kløkstad.

Les også: Fant ingen bombe etter bombetrussel

Advarer om visum-nekt

I tillegg til den straffen man får for en slik handling, så gir det konsekvenser for all fremtid.

– Har du en bombetrussel på rullebladet, skal du bare glemme å få visum til USA, for eksempel. I tillegg vil du være avskåret fra en rekke utdanningsvalg, samt at du vil kunne få problemer med å skaffe deg både førerkort og våpenkort.

Truslene som ble framsatt i Nordland, har ikke vært reelle trusler, men ubetenksomhet.

Politiet og fylkeskommunen sender denne uka ut et brev til alle elever ved ungdomsskoler og videregående skoler i Nordland, der de advarer mot konsekvensene av det som i de fleste tilfellene er en ubetenksom handling.