Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (Høyre) var tirsdag på rundreise til Evenes, Harstad, Sortland og Andøy. Om ettermiddagen kom hun til Andenes og møtte først de ansatte ved Andøya flystasjon, før turen gikk forbi ei nesten tre kilometer lang rekke med andværinger fra Andenes til Oksebåsen.

Der fikk hun høre ordfører Jonni Solsvik og Odd Roger Enoksen legge fram Andøys og Andøya Test Center sine syn på forslaget om å legge ned flystasjonen.

Invitasjon

Solsvik pekte på at det er mange uklarheter knyttet til tallene som ligger til grunn for langtidsmeldingen regjeringen la frem fredag. Eriksen Søreide benyttet derfor møtet til å invitere Solsvik og resten av den politiske ledelsen i Andøy til Oslo for å gå gjennom tallene. Også tillitsvalgte ved flystasjonen ble invitert.

– Offentlighet

Men det er slett ikke sikkert at Solsvik takker ja til invitasjonen.

– Det er uaktuelt å dra til Oslo for å få se tall vi ikke kan ta med videre til fagmiljøer for å kvalitetssikre dem. Derfor krever vi at alle tallene blir offentliggjort slik at alle kan få se dem. Et møte i Oslo er ingen erstatning for kravet om offentlighet, sier Solsvik.