VOL fyller 25 år 14. oktober. Det vil si at vi kom på nett i 1998, da papiravisen ennå var viktigste nyhetskilde i de fleste hjem, telefonkatalogen ennå var der du fant telefonnummer, og du dro ut leksikon av bokhylla hvis du skulle ha informasjon om et eller annet tema.

De fleste av oss som jobber i VOL i dag, hadde ikke noe forhold til hverken VOL eller nyheter på den tida, men brydde oss om helt andre ting.

Vi som jobber i VOL, både i redaksjonen og markedsavdelinga, har svart på tre spørsmål:

1) Hva var du opptatt av i 1998?

2) Hva var ditt forhold til nyheter på den tiden?

3) Hva er ditt første minne med internett?

Erik Andreassen

 • Ansvarlig redaktør og daglig leder

 • 5 år i 1998

Erik (5) elsket å være ute, og være med bestekompisen sin i barnehagen. At han en dag skulle bli redaktør, var det ingen som visste den gang. Foto: Privat

1) Hva var du opptatt av i 1998?

– Da gikk jeg i barnehagen og var egentlig mest opptatt av å ha det gøy og henge med bestekompisen min, som het Gustav. Elsket å være ute, sikkert enda mer enn jeg gjør i dag. Var muligens også svært opptatt av en viss Kaptein Sabeltann.

2) Hva var ditt forhold til nyheter på den tiden?

– Var ikke så veldig opptatt av nyheter på den tiden, med mindre det hadde noe med vinteridrett å gjøre, og spesielt langrenn og skiskyting.

3) Hva er ditt første minne med internett?

– Det husker jeg faktisk ikke, men jeg husker at mitt første minne med en PC var et bilspill på en datamaskin vi hadde i kjelleren hjemme. Jeg fikk det ærefulle oppdraget av å holde inne tasten for å gi gass, mens jeg tror faren min tok seg av svingene. Tastaturet fikk kjørt seg, i hvert fall «gass-tasten».

Ann-Julie Nordgaard Steffenakk

 • Nyhetsredaktør

 • 5 år i 1998

Ann-Julie (5) hadde Spice Girls-feber (som genseren sier), og holdt konsert hjemme i stua på Stokmarknes. Foto: Privat

– Hva var du opptatt av i 1998?

– Spice Girls, Kaptein Sabeltann, barnehagen og å få stor fangst på fisketur var nok det jeg brydde meg mest om. Jeg elsket alt som hadde med Spice Girls å gjøre, og et av de minnene jeg husker best fra jeg var liten var da pappa kom hjem fra hvalfangst og jeg fikk filmen «Spiceworld: The Movie» i gave. Interessen for både den britiske pop-gruppen og Kaptein Sabeltann ble selvfølgelig med i barnehagen.

– Selv i dag får jeg høre fra den ene bestevenninnen min at hun alltid måtte være Scary Spice eller Posh Spice og Tante Bassa når vi lekte. Baby Spice og Sunniva var nemlig kun for de med lyst hår, noe hun ikke hadde.

– Hva var ditt forhold til nyheter på den tiden?

– Jeg hadde nok ikke noe veldig tett forhold til nyhetene, men husker av en eller annen merkelig grunn at Yasir Arafat brukte å være mye på Dagsrevyen. Mitt første minne fra Dagsrevyen er derimot fra 1997, da Prinsesse Diana døde i den tragiske ulykken i Paris.

– Hva er ditt første minne med internett?

– I likhet med mange av mine venninner hadde jeg en periode der jeg var veldig opptatt av hester. Dette var på starten av 2000-tallet og ikke så alt for lenge siden vi hadde fått datamaskin og internett. Jeg hadde fått streng beskjed fra pappa om at jeg ikke fikk lov til å gå på internett alene. Hvorfor skjønte jeg ikke, så jeg prøvde alene og lyktes med å komme meg inn på Pennyklubbens hjemmeside.

Ole-Kristian Anfinsen

 • Journalist Sortland

 • 7 år i 1998

Aviser var nyttig underlag når Ole-Kristian (7) skulle male, tegne eller spikre. Foto: Privat

1) Hva var du opptatt av i 1998?

– Det var nok LEGO og andre byggeklosser, og ellers skolearbeid og lekser, samt historiefortellinger. Og så hadde jeg relativt nylig begynt å spille fiolin. Jeg tror heller ikke at det da var langt unna at jeg fikk den brennende interessen for å skrive, men det kan ha vært noen år senere.

2) Hva var ditt forhold til nyheter på den tiden?

– Jeg vet ikke om jeg helt hadde begynt å interessere meg for nyheter riktig enda. Jeg husker at jeg var begynt å lese og diskutere nyheter et par år senere, rundt årtusenskiftet, men om jeg gjorde det i 1998 husker jeg ikke helt. Jeg hadde nok mer fått vekket interessen av historie og det som lå bakover i tid, mens nyheter kom noe senere. Aviser var nyttig underlag når man skulle male, tegne eller spikre.

3) Hva er ditt første minne med internett?

– Mitt første minne med internett er nok med å bruke det til å lete opp informasjon i nettleksikon som snl.no (Store Norske Leksikon). Blant annet til skolearbeid.

Tone Marit Sørensen

 • Journalist Bø og Hadsel

 • 16 år i 1998

Tone Marit (16) brukte tid i stallen, bakpå mopeden til venninna si, og til å bli fin på håret. Foto: Privat

1) Hva var du opptatt av i 1998?

– På den tida var jeg tydeligvis opptatt av å være fin på håret. Og var på denne tida hestejente, med egen hest slik at mye av tida ble tilbragt i stallen. Eller bakpå mopeden til venninna mi. Vi elsket å kjøre mellom bygdene på moped, en Triumph.

2) Hva var ditt forhold til nyheter på den tiden?

– Leste lokalavisene, og av og til riksaviser. Opptatt av å være oppdatert, men når du er 16 år gammel er det også mye annet som er viktigere.

3) Hva er ditt første minne med internett?

– Hva er ditt første minne med internett? Mitt første minne med internett tror jeg må være knyttet til søkemotoren Yahoo! og hvor fascinerende det var å kunne finne frem til informasjon.

Rune Nybrott Hals

 • Journalist Sortland

 • Født i 1998

Rune fikk inn Manchester United-interessen med morsmelka. På bildet er han rundt 1 år. Foto: Privat

1) Hva var du opptatt av i 1998?

– Jeg kan dessverre ikke huske så mye av hva jeg var opptatt av på den tida, da det var året jeg ble født. Sannsynligvis var jeg opptatt av å leke, sove, gråte og krabbe rundt omkring. Manchester United var uansett fotballaget. Det ⁠fikk jeg inn med morsmelka i den tida, og jeg kan si så mye som at det var ei lykkelig tid å være United-supporter. VOL ble grunnlagt i starten av sesongen som endte med tre minneverdige pokaler for verdens beste fotballag.

2) Hva var ditt forhold til nyheter på den tiden?

– Det er ikke sikkert jeg var like oppdatert på nyhetsbildet som jeg er i dag, men nysgjerrigheten var det vel neppe noe i veien med. Jeg hadde tross alt en hel verden å utforske som jeg aldri hadde sett før, og som jeg ikke hadde den minste anelse om hva som foregikk i. Det er vel heller tvilsomt at jeg leste avisen, men jeg skal ikke utelukke at jeg lekte med en.

3) Hva er ditt første minne med internett?

– Man må nok spole noen få år fram i tid for å finne mitt første minne med internett. Vi hadde en stasjonær datamaskin hjemme, og etter hvert overtok jeg vel en PC etter noen av søsknene mine. Det var nok på en av dem at jeg holdt på med noe greier, for det var før smarttelefoner ble allemannseie. Jeg husker godt MSN og Nettby, så mitt første minne er kanskje med en av de to.

Dagny Elisabeth Ulland

 • Journalist Sortland

 • 8 år i 1998

Dagny (8) var blodfan av Kaptein Sabeltann, og elsket å ha på seg Kaptein Sabeltann-hatten, selv om det kanskje ikke ser sånn ut på bildet. Foto: Privat

1) Hva var du opptatt av i 1998?

– I 1998 var jeg 8 år gammel og var tydeligvis (!) veldig opptatt av Kaptein Sabeltann. Vil tippe at jeg sang mye på «Kongen på havet» og spilte fotball. Om vinteren gikk det for det meste i langrenn og skiskyting, både inne og ute.

2) Hva var ditt forhold til nyheter på den tiden?

– Som 8-åring var jeg nok ikke så opptatt av nyheter, men heller musikk, som Spice Girls og ymse Boyband og jentegrupper. Så sikkert på barne-tv før nyhetene skulle begynne, men da det var ferdig fant jeg nok på noe annet.

3) Hva er ditt første minne med internett?

– Oi. Det tviler jeg på var i 1998, men sikkert i løpet av barneskolen. Det må ha vært de fem minuttene med spill jeg snek meg til etter skolen, men som ble 20-30 minutter. Det gikk jo vanvittig tregt og var veldig dyrt, men litt hver dag ble det likevel.

Kristine Lindebø

 • Featurejournalist

 • 10 år i 1998

Kristine (10) på speidertur, som ble en reportasje i Norges speiderforbunds medlemsblad, skrevet av Harstad-Tidende-journalist Dag Rasch. Foto: Dag Rasch

1) Hva var du opptatt av i 1998?

– I 1998 gikk jeg i 4. klasse. Jeg gikk aldri i 3. klasse, på grunn av «Reform 97», da 6-åringene ble innrullert i skolesystemet. Jeg synes nok det var ganske kult, å hoppe rett opp fra 2. til 4. Ellers var jeg ekstremt opptatt av Aaron Carter, som jeg og mine bestevenner, Åsne og Kathrine, sendte flere kjærlighetsbrev til. De fleste kom i retur på grunn av feil adresse, og noen har jeg ennå liggende i «Hemmeligkofferten», hvor vi tre gjemte alle kjærlighetsbrev og andre hemmeligheter.

– Hvilken speidergruppe som var best av «Bever» og «Jerv», stod også høyt på interesselista. Og Spice Girls, så klart. Eller «Space Girls», som vi trodde de kalte seg, og ble litt skuffa da det var snakk om krydder, og ikke romfart.

2) Hva var ditt forhold til nyheter på den tiden?

– Jeg begynte å lese avisa allerede i 1. klasse, da mest Bladet Vesterålen, og husker jeg ble både flau og litt stolt da læreren vår, Rakel Sommernes, fortalte det til hele klassen. Det var nok mest tegneseriestripene som var interessant, men også når noen jeg kjente var i avisa. Jeg husker spesielt en gang jeg og noen venner solgte leker og ting til til inntekt for Redd Barna utenfor butikken Fakta i Lødingen, og havna i Harstad Tidende.

3) Hva er ditt første minne med internett?

– I starten hadde vi ikke internett hjemme, men jeg og vennene mine dro på biblioteket hver dag etter skolen, for å chatte på Mirc. Det var utrolig spennende, særlig når gutter fra andre deler av landet tok kontakt. «Hei ASL?» var den vanligste åpningsfrasen, hvor ASL stod for «age, sex, location». Oppfølgingsspørsmålet var ikke sjeldent «BH str?» og vi som ikke hadde tegn til pupper ennå, måtte søke oss fram til hva som var en grei størrelse. Det ble mye fnising, men jeg tror ikke vi tenkte over at de som satt i andre enden kanskje ikke snakket helt sant, de heller.

Ingrid Sømhovd Larsen

 • Journalist

 • Født i 1998

Ingrid (5 mnd) var mer opptatt av å rote i bøkene til foreldrene, enn å følge med på nyheter. Foto: Privat

1) Hva var du opptatt av i 1998?

– I oktober 1998 var jeg fem måneder gammel, så interessene var nok ganske begrenset. Ifølge pappa var jeg veldig opptatt av fotball-VM og spesielt kampen mellom Norge og Brasil, men om det var en frivillig interesse er jeg ikke så sikker på.

2) Hva var ditt forhold til nyheter på den tiden?

– Det forholdet var nok ganske fraværende og selektivt. Personlig var vel kanskje den største nyheten det året min egen eksistens.

3) Hva er ditt første minne med internett?

– Internettet har jo bare alltid vært der, men jeg var blodfan av «123spill».

Katrine Larsåsen

 • Journalist

 • 9 år i 1998

Foto: Privat

1) Hva var du opptatt av i 1998?

– Haha, nå måtte jeg tenke litt. Jeg hadde nettopp blitt ni år, og skjønt at gutter var søte. Dessuten var jeg i store deler av 1998 rystet over at «Ginger Spice» ikke lenger var en del av mitt favorittband Spice Girls.

2) Hva var ditt forhold til nyheter på den tiden?

– Nyheter for meg var å komme hjem til bestemor, og nærmest bli hørselskada fordi lydnivået stod på fullt. Alle hørte nyhetene, sånn rent bortsett fra bestemor (frem til hun fikk teleslynge, en guds gave for hele familien).

3) Hva er ditt første minne med internett?

– Dette er gøy. Eller, mamma synes kanskje ikke det var så gøy. Mitt første minne med Internett er «Solchat», hvor man kunne chatte med alle man ikke visste noen ting om. Veldig trygt. Jeg og venninna mi fikk kontakt med noen gutter fra Stord (heldigvis var de faktisk gutter fra Stord). Samme påske lurte vi mødrene våre og sa at vi var invitert på hyttetur til hverandres familier. Vi dro selvfølgelig til Stord, og fikk venner vi fortsatt har der i dag. Min venninne, som heter Hanne, fikk kjæreste. Jeg fikk mitt første kyss.

Ken Rune Hansen

 • Markedsrådgiver og innholdsprodusent

 • 20 år i 1998

Ken Rune (20) brukte 1998 på å stå vakt og stryke klær, i Kongens Garde. Foto: Privat

1) Hva var du opptatt av i 1998?

– 1998 gikk med til å passe på kongefamilien. Et fantastisk år i Hans Majestet Kongens Garde lærte meg mye om meg selv – og mye om å stryke klær.

2) Hva var ditt forhold til nyheter på den tiden?

– Jeg har alltid vært sulten på nyheter, og hatt et behov for å være oppdatert. Jeg kommer fra en familie der både pappa og broren min var journalist, så jeg har vært vant til å omgi meg med siste nytt.

3) Hva er ditt første minne med internett?

– Det var rundt 1994. Lyden av modemet som ringte opp, glemmer jeg aldri. Vi brukte vel fem minutter på å laste ned et bilde. I ettertid er jeg takknemlig for å ha opplevd livet både med og uten internett.

Marius Birkeland

 • Frontsjef, it-ansvarlig og fotograf

 • 15 år i 1998

1) Hva var du opptatt av i 1998?

– Var opptatt av hifi, musikk og fotball.

2) Hva var ditt forhold til nyheter på den tiden?

– Jeg brydde meg vel egentlig ikke om nyheter så mye på den tiden. Fikk med meg ting, men fulgte ikke nyhetsbildet.

3) Hva er ditt første minne med internett?

– Første minne med internett må være lyden av når ISDN-modemet kobla seg opp første gang.

Tommy Hansen

 • Journalist Øksnes

 • 24 år i 1998

Her er Tommy i 1997. Foto: Privat

1) Hva var du opptatt av i 1998?

– Bodde i Oslo og jobbet da, og var stort sett opptatt av å nyte ungdomstilværelsen og hovedstadens fristelser og få med meg så mye live musikk som mulig. Jeg og brodern, som jeg i dag er så heldig å jobbe sammen med, hadde mange fantastiske konsertopplevelser i Oslo på den tiden.

2) Hva var ditt forhold til nyheter på den tiden?

– Jeg har alltid vært opptatt av nyheter, og det var ikke noe annerledes for 25 år siden. Men uten dagens tilgjengelighet var det begrenset hvor mye man fulgte med.

3) Hva er ditt første minne med internett?

– Skal svare helt ærlig – det husker jeg ikke. Men blant de første minnene er chattekanaler på steinaldernivå og at det var bort imot umulig å bruke og navigere rundt i datidens internett. Og modem, koblet til fasttelefon hjemme. Det var tider...

Marius Steffenakk

 • Markedssjef i VOL

 • 10 år i 1998

Foto: Privat

1) Hva var du opptatt av i 1998?

– Hverdagen bestod av å ha det gøy med venner både på skolen og fritida. I tillegg var det ofte lokale fotballturneringer i regionen i helgene, og spesielt kampene mot Melbo og Sortland var særdeles viktig å vinne. Som fotballinteressert er selvsagt også Norge-Brasil på sankthansaften i VM98 noe man aldri glemmer.

2) Hva var ditt forhold til nyheter på den tiden?

– Man fikk vel med seg viktige saker, men som mange andre 10-åringer så husker jeg at det var ganske kjedelig når de voksne satte seg ned for å se nyhetene kl. 19.00. Da var det mye mer spennende med sportsrevyen som begynte rett etterpå.

3) Hva er ditt første minne med internett?

– Det er helt klart den umiskjennelige og etterhvert legendariske lyden av modemet som kobler opp.