Det betyr blant annet at Andrea Strand Blikeng (32) ryker inn på fast plass i formannskapet.

Høyre, Sp, Frp og Venstre i Andøy viser i en pressemelding til at når Ap, SV og MDG nå har flertall i kommunen, ligger det an til at Kjell-Are Johansen (Ap) blir valgt som ordfører 9. oktober.

Opposisjonspartiene har gjennomført samtaler siden valget og har nå inngått avtale om både valgteknisk og politisk samarbeid.

Hovedpunktene i avtalen er:

  • Partiene har fordelt verv i formannskapet og andre sentrale utvalg.

  • De fire partiene vil jobbe sammen politisk som en gruppe i forkant og under møter.

  • Arbeidet starter umiddelbart, og opposisjonen varsler en liste med saker som «raskest mulig må utredes og legges fram til politisk behandling».

Matz Abrahamsen, Høyres ordførerkandidat, sier at det fortsatt er fire partier som også vil kunne være uenig.

– Men vi er enig om å jobbe sammen og stå samlet når vi kan, for å få mest mulig gjennomslag de neste fire åra, sier han.

– Det røde flertallet er med knappest mulig margin, og vi regner med det blir mange muligheter til å påvirke politikken. Opposisjonen skal bite godt fra seg, legger han til.

Nykommer rett inn

Et annet mål med samarbeidet har ifølge pressemeldingen vært å sikre fornyelse i formannskapet. Opposisjonen får tre plasser her, hvor ordførerkandidatene Abrahamsen og Knut Nordmo (Sp) naturlig tar plass.

Den siste faste plassen tas av Andrea Strand Blikeng (H). 32-åringen er helt fersk i lokalpolitikken, og gleder seg til å bidra:

– Jeg er ydmyk over tilliten jeg har fått av folk i Andøy. Kommunen vil være i en rivende utvikling de neste årene, og jeg gleder meg til å få være med på å kunne forme hvordan vi vil ha det i Andøy. Det blir mye nytt å sette seg inn i, men med gode erfarne folk sammen med seg så tror jeg det bare skal gå fint, sier hun.

Ny rolle for Nordmo

Avtroppende ordfører Knut Nordmo (Sp) og gruppeleder Lill Pettersen går nå løs på fire år i opposisjon:

– Det blir noe nytt, men vi går på med godt mot og vil være med på utvikle Andøy videre. Vi snakker snakker godt sammen i denne koalisjonen, og det er fint med en kombinasjon av gamle travere og flere nye navn. Det kan gi fruktbare innspill i både gruppa og kommunestyret, sier Nordmo i pressemeldingen.

– Som Matz sier er vi ikke enige om alt, og partiene vil hver for seg også fremme egen politikk til det beste for Andøy. Vi ser at det skal skje mye på mange fronter fremover og gleder oss til å være med på det!

Fornyelse på varalista

På første varaplass til formannskapet kommer også et nytt navn, med Venstres listetopp Gard Michalsen.

Partiet fikk 5,4 prosent i valget og ser fram til å bidra politisk de neste fire åra:

– Vi går inn i særdeles viktige år for Andøy og Venstre ser fram til å bidra. Som et sentrumsparti kan vi samarbeide med alle, men vi er særlig glade for å stå så sterkt sammen med de andre partiene i opposisjon, sier Michalsen.

Den videre varalista bekles av Karl Øyvind Bråten (Frp), Lill Pettersen (Sp), Johannes Benjaminsen (Høyre) og Camilla Laupstad (Sp) – de to siste også ferske folkevalgte.

Frp-veteran tar kontroll

Men det er også mye erfaring blant de fire partiene. Den mest erfarne er kanskje Halvar Rønneberg, som går løs på nok en periode som kommunestyrerepresentant for Frp.

Foruten kommunestyret vil han påta seg et annet synlig og viktig verv – som leder av kontrollutvalget.

– Vi har gjennom flere år samarbeidet godt med Sp og Høyre, og tidligere med Venstre. Vi tror dette er et samarbeid som vil gi styrke og være en konstruktiv opposisjon. Og vi skal jobbe for å få mest mulig gjennom der vi er enige, sier Rønneberg.

– Så er det min jobb sammen med Karl Øyvind Bråten å få mest mulig gjennomslag for Frps politikk, samtidig som vi er ydmyke og jobber for de beste løsningene. Jeg er sikker på at denne konstellasjonen vil iverta rollen som ombudsmenn for innbyggerne på en god måte, fortsetter han.

I Rønnebergs niende periode i kommunestyret går han altså løs på en av de viktigste ombudsrollene, som leder for Kontrollutvalget:

– Dette er en oppgave jeg ser fram til. Kontrollutvalget er i utgangspunktet et upolitisk organ, som er satt til å påse at kommunestyrets vedtak blir oppfylt og iverksettes. Utvalget skal også kunne gjennomføre forvaltningsrevisjoner og andre undersøkelser, sier Frp-nestoren.