Per-Erik Larsen leder det som er et aldri så lite industri-eventyr på Andenes. Vitux-fabrikken på Andenes er best i verden på den patenterte concordix-teknologien.

– Det er kort fortalt en gele-liknende leveringsform for kosttilskudd, vitaminer og andre produkter. Teknologien har flere fortrinn, og ett av dem er at den kan anvendes både til vann- og fettløselige preparater. Det er kanskje å ta hardt i om jeg sier at teknologien fikk en trang fødsel, men det har tatt tid å gjøre produktet kjent og innarbeidet ute i verden. Men nå er vi der. Det løsner for alvor og alle kurver peker oppover. Det er gode tider, og det skjer mye bra, smiler han, og byr på kaffe.

VERDEN OVER: – Vi leverer til firmaer verden over. Dette er noe av det som produseres her hos oss, sier Per-Erik Larsen. Foto: Alf Ragnar Olsen

Utvidelse og nyansettelser

På vei opp i administrasjonen går vi innom produksjonsavdelinga og lageret, der en trailer lastes full av kosttilskudd til det polske markedet.

– Det er full fart om dagen, og vi er i ferd med å vokse ut av fabrikkbygget, smiler han.

Det er bakgrunnen for at Vitux-fabrikken nå skal ta neste steg. Det forberedes nå store investeringer, forteller Larsen.

– Ja, de tre siste åra har vi økt omsetninga med 50 prosent årlig. I fjor hadde vi en salgsomsetning på 47 millioner. I år har vi et budsjett på 75 millioner, og vi er i rute i forhold til det. Veksten er tiltagende, og vi ruster oss for det ytterligere vekst.

Det skal investeres flere titalls millioner i utbygging av fabrikken. Produksjonsavdelinga som skal utvides med 400 kvadratmeter, i tillegg til de 1.800 kvadratmeterne de har i dag.

Ser mot USA og Kina

Det skal monteres ei ny produksjonslinje for concordix-produkter, som vil doble produksjonskapasiteten. Det vil gjøre det mulig å produsere åtte millioner bokser med concordix-tabletter i året.

– Markedsavdelinga vår jobber veldig godt. Det er store ting på gang i USA, uten at jeg kan røpe detaljer, og vi jobber også mot kunder i Kina. Dersom det skjer noe der, vil etterspørselen eksplodere, og signalene er positive. Vi har jobbet med utvidelsen et par måneder nå, og burde kanskje startet enda tidligere. For maskineriet som skal inn i nybygget er høyst spesialisert og alt annet enn hyllevare. Det er bortimot et års levering på produksjonslinja, forteller Larsen.

Vitux-sjefen opplyser at det er i Europa concordix-produktene øker mest.

– Vi har kunder over hele Europa, men i det siste har den sterkeste veksten kommet i Baltikum og Polen. Vi ser også at våre kunder vokser og tar større markedsandeler, og det betyr i sin tur at de vil trenger mer fra oss. Nå ruster vi oss for å levere, smiler han.

CONCORDIX: Vitux på Andenes produserer en rekke kosttilskudd og vitaminer med sin patenterte concordix-teknologi. Per-Erik Larsen sier denne traileren lastes med kosttilskudd for det polske markedet. Foto: Alf Ragnar Olsen

Utvider staben

Fabrikken er utvidet en gang allerede, og det var Karstein Kristiansen Entreprenør som utførte både byggingen og utvidelsen.

– Vi er veldig fornøyde med det arbeidet de har gjort, og derfor er det inngått intensjonsavtale med dem om utvidelsen som nå forestår. En gang på nyttåret er planen at spaden stikkes i jorda, sier Larsen, som forteller at utvidelsen også vil skape nye arbeidsplasser.

I dag er de 26 heltidsansatte.

– Det vil bli enda flere med utvidelsen vi nå gjør. Selv om vi vurderer økt grad av automatisering på den nye linja, er det behov for medarbeidere i produksjonen og muligens også på den tekniske sida. Nøyaktig hvor mange nye stillinger det blir, er vanskelig å si eksakt her og nå, men vi vil i løpet av neste år bli over 30 ansatte her, det er helt klart, og det synes jeg er kjempepositivt, sier han.

– De ansatte er en veldig fin gjeng som jobber sammen som et lag, og er veldig kvalitetsbevisste. De gjør at vi leverer topp produkter som kunder over hele verden vil ha mer av. Det er denne lagånden vi skal dyrke videre for å ta Vitux enda lengre opp og frem. Det gleder vi oss veldig til, sier Larsen.