– Vi har søkkanes mange folk innom.

Det sier fritidsleder Øystein Bjørstad Lindbeck, fritidsleder ved Kulturfabrikken på Sortland.

Så langt i år har de registrert omkring 3.000 besøk på ungdomsfabrikken, og 2.400 på ungdomsklubben. Det er langt flere enn i fjor, hvor de telte 3.700 besøk totalt.

– Det tar tid før folk oppdager hvilke tilbud som egentlig finnes. Oppvekstfeltet er tidkrevende, så man ser gjerne ikke resultater før det er gått flere år. Men nå er det helt tydelig at det begynner å skje ting, forteller Lindbeck til VOL.

Har fått flere ressurser

Inntil sommeren 2021 var fantes kun ei 60 prosent stilling som ungdomsarbeider i kommunen.

Nå teller de i overkant av 2,5 årsverk, altså ei flerdobling. Mye av æren for det har kommunen, som innvilget 1 million kroner ekstra til arbeidet den sommeren.

Det er ingen tvil om at det satses på tilbud til ungdom i Sortland for tiden.

Bordtennisbordet er hyppig brukt på ungdomsfabrikken. Foto: Rune Nybrott Hals

Det nyeste tilskuddet til arbeidsflokken er ungdomsarbeider Ruben Berthelsen Nilsen (21). Han trives godt med jobben og synes det er artig å jobbe med ungdom.

– Jeg håper enda flere oppdager de tilbudene vi har her, sier han.

Fire kvelder i uka holder de åpent på ungdomsfabrikken på Kulturfabrikken, og to kvelder i helgene på ungdomsklubben i Sortlandshallen. Det er kun søndager og mandager de normalt sett ikke har et tilbud til ungdommene på Sortland.

Gaming er også en populær aktivitet blant ungdommene. Foto: Rune Nybrott Hals

Varierte aktiviteter

Hva gjør de på ungdomsfabrikken, spør du? De gamer, spiller bordtennis, ser på film, spiller Dungeons & Dragons, har rockeøvinger, eller bare henger med jevnaldrende, for å nevne noe. Og av til holder de til og med kurs:

– Vi har for eksempel hatt filmkurs, fotokurs, greenscreen-kurs og DJ-kurs, og på nyåret skal vi ha teatersminkekurs. Det er ingen interesser som er for små, sier Synnøve Haugen (24), en av de andre ungdomsarbeiderne.

Herman Bergheim sier det er mange som stikker innom ungdomsfabrikken for å treffe venner og andre ungdommer. Foto: Rune Nybrott Hals

Ifølge 14 år gamle Herman Bergheim, som er med i Sortland ungdomsråd, er det mange som stikker innom bare for å treffe venner og andre folk.

– Man stikker gjerne hit når man er ferdig på skolen, forteller han.

Og det viste seg med all tydelighet da VOL kom på besøk tirsdag. Allerede klokka halv tre begynte det å ry inn folk, selv om ungdomsfabrikken egentlig ikke åpner før tre på tirsdager.

På skiltet på utsida står det at ungdomsfabrikken er tilgjengelig for ungdom mellom 13 og 19 år, men ifølge Herman er det mest ungdomsskoleelever som benytter seg av tilbudet.

Ungdomsfabrikken holder åpent fire dager i uka. I tillegg møtes mange på ungdomsklubben fredager og lørdager. Foto: Rune Nybrott Hals

Satser videre

Til tross for at besøkstallene for 2022 har vært formidable, er det ting som tyder på at de kommer til å se enda bedre ut neste år.

Så sent som i april åpna de ungdomsklubben på lørdager, ikke bare fredager, og fra nyttår kommer de til å holde åpent for ungdommer helt ned til 8. klasse på lørdager, ikke bare fra 10. klasse som tidligere.

– Vi har forventninger om at enda flere benytter seg av tilbudene neste år, sier fritidsleder Lindbeck, som ellers kan informere om at det vil lyses ut nok ei stilling som ungdomsarbeider på nyåret.