– Vi har intervjuet ni personer og har med ni musikkinnslag, opplyser Åshild Eliassen og Rigmor Dava, som står bak podkasten:

Blant de som er intervjuet, er Annbjørg Lassesen og Hanna Hanssen Kristiansen. Arbeidsdagene var fylt med hardt arbeid, godt humør og gode historier. De skryter av det gode arbeidsmiljøet på kaia, og fnyser av våre dagers «Metoo»-oppstyr.

Hanna Hanssen Kristiansen på seisjau. Fra venstre ukjent, Arne Karoliussen, Tormod Kristiansen, Hanna Hanssen Kristiansen og ukjent. Foto: Utlånt av Kjell Andersen

Det eldste lydopptaket i podkasten er fra 1950-tallet; det er Bleik Rytmeband som spiller «Hele uken alene». Opptaket er utlånt av Walter Magne Norheim.

– Medlemmene i Bleik Rytmeband dro til Finnmark for å jobbe som sjauere på Båtsfjord Produksjonslag i 1948. Arne Pedersen fra Bleik var disponent, og Bleik Rytmeband brukte Båtsfjord som base for spilling rundt om i distriktet, forteller Rigmor.

Lederen for Bleik Rytmeband var Walter Norheim. Etter at bandet ble oppløst, spilte han til dans rundt om i Andøy. Walter var en virtuos trekkspiller, og i podkasten kan lytterne høre ham spille «Dizzy Accordeon» av Pietro Frosini.

Walter Norheim var blant annet kaiarbeider, dirigent og virtuos trekkspiller. Her er han avbildet i lag med kai-gjengen, antakelig på 1960-tallet. Walter nummer to fra venstre. De andre på bildet er Jan Jørgensen. Per Bjerrang, Willy Mikalsen, ukjent, Haldor Johansen, Tor Jonassen og Torleif Heimtoft. Foto: Agnar Norheim

– En annen musikalsk storhet var Bjarne Olsen. Han jobbet mesteparten av sitt yrkesaktive liv i smia på Bleik, der han blant annet laget dregger for fiskeflåten. Og så jobbet han som sjauer en periode. Bjarne var trekkspiller og dirigent og er en anerkjent komponist, sier Åshild.

Smia på Bleik var viden kjent for sine drægger. De var utviklet i samarbeid med fiskere og var etterspurt. Her er tre drægg-smeder, alle aktive i Bleik Musikkforening. Bjarne Olsen (til venstre) utmerket seg som dirigent og komponist. Arthur Hansen spilte stortromme og Arvid Jacobsen spilte tuba. Bjarne Olsen jobbet i smia mesteparten av sin yrkeskarriere, men han jobbet også som sjauer på kaia. Foto: Utlånt av Rigmor Dava

I podkasten kan lytterne høre tre av Bjarne Olsen sine komposisjoner: Hærens Musikkorps spiller «Nordlandstoner», og trioen Arvid Engegård, Håvard Svendsrud og Svein Haugen spiller «Gamle spillemann» og «Lomijärvivindar».

– Bjarne var dirigent for Bleik Musikkforening, og mange av den oppvoksende slekt gikk på notekurs hos han. Noen ble habile musikere, og en av dem var Ragnvald Mortensen. Han mistet sin mor da han var 12 år, og i podkasten forteller han om hvor mye Bjarne Olsen og Bleik musikkforening betydde for han i ungdomstiden og senere, framholder Rigmor.

Ragnvald Mortensen (andre rekke fra venstre) mistet sin mor da han var 12 år. Han ble invitert på notekurs av Bjarne Olsen og ble tatt godt vare på av Bjarne og de andre i Bleik Musikkforening. Bildet er fra 1956. Bakerste rekke fra venstre: Halvdan Andreassen, Per Bjerrang, Tor Kristen Mikalsen, Arvid Jacobsen, Halvdan Jacobsen, Olaf Helø, Walter Norheim. Andre rekke: Einar Olsen, Ragnvald Mortensen, Magne Madsen, Karl Olsen, Eimund Andersen, Herleif Olsen, Kjetil Lund. Fremste rekke: Fred Oddvar Heimtoft, Sigve Sletten, Jørgen eller Agnar Fredheim, Sigmund Jacobsen, Bjarne Olsen, Kolbjørn Mortensen, Arthur Hansen og Even Olsen. Foto utlånt av Ragnvald Mortensen. Foto: Walter Norheim

Også Odd Jørgensen og Tormod Hanssen gikk på notekurs hos Bjarne Olsen. Som så mange andre på Bleik begynte de å spille i band.

I podkasten forteller de om «Sullivans», og Alfhild Gjesback forteller om da Alf Jonas Overgaard debuterte på en tilstelning til inntekt for Blindeforbundet i 1959. Han var 15 år og sang «Buena Sera», til stor jubel fra salen. I podkasten er det tatt med en liten snutt der Alf Jonas og andre i «Sullivans» framfører «Buena Sera», opptaket er fra Retroen på Bleik Samfunnshus i 2020.

Alf Jonas Overgaard, Jørn Jacobsen, Odd Jørgensen, Arne Jonny Jonassen og Tormod Hanssen fra Bleik var fiskere og sjauere som startet dansebandet «Sullivans», der også Anne May Riseth fra Andenes var medlem. Her er de fotografert ved nothjellen på Andenes. «Sullivans» var etterspurt og spilte på restauranter over hele landet. Gamle og nye medlemmer av «Sullivans» deltar på Retroen i Idrettshallen på Andenes lørdag 5. august, men du kan også møte dem i denne nyeste episoden av «Fiskeribølgen». Foto: utlånt av Tormod Hanssen

Etter krigen kom Hjørdis Grønli heim til Bleik med nyeste nytt av revynummer og annen kultur. En av de virkelig store revystjernene ble Astrid Frostad; 86 år gammel forteller om ett av revynumrene og synger.

Astrid Frostad var stjerne i revyene på Bleik etter krigen.

Harry Jonassen begynte tidlig å jobbe på kaia, på hermetikkfabrikken og heime på gårdsbruket, og lytterne får et innblikk i tidligere tiders barnearbeid. Tor Jonassen gir oss et innblikk i den betydninga kvinnene hadde som flinke og iherdige arbeidere, for eksempel før jul et år da hjellene ramlet ned og kvinnene måtte trø til for å berge fisken.

Tre brødre, fra venstre Arne Jonny Jonassen, Tor Jonassen og Harry Jonassen. Harry jobbet mye som barn og dro tidlig til sjøs. Her er han nettopp kommet heim og er på fisketur i lag med brødrene sine. Både Tor og Arne Jonny var aktive som medlemmer i band på 1970-tallet. Foto: Utlånt av Harry Jonassen.

Jan Arne Hanssen har laget låten «Vestergårdskjeringen» som blant annet er en hyllest til kvinnene på Bleik. Mange av dem var foreningskvinner, men i dag er det bare Sanitetsforeningen som er aktiv. I podkasten får lytterne høre både «Vestergårdskjerringen» og et opptak der sanitetsdamer spiller og synger «Kjærlighet er alt på jord», dette siste er et opptak fra 1980-tallet.

– Og som vanlig hører vi Andenes Mannskor synge «Rett som skreien siger» i begynnelsen og slutten av episoden. Vi håper på mange lyttere, og at folk tar seg tid til å skrive noen ord i kommentarfeltene, avslutter Rigmor og Åshild.

Norsy Band 1976: Giancarlo Cavallaro, Jan Arne Hansen (Bleik) Erling Strand, Tor Jonassen (Bleik) og Terje Strøm (Bleik). Foto: Utlånt av Tor Jonassen