Denne forvaltningsavtalen kommer i tillegg til en avtale Bø kommune har med Odin-fondene, som forvalter 100 millioner kroner, heter det i en pressemelding fra kommunen.

– Dette er midler Bø kommune fikk i forbindelse med salget av aksjer i Vesterålskraft As. I tillegg til den aktive forvaltningen har Bø kommune et bufferfond, som skal utjevne eventuelle negative svingninger i aksje-, rente- og obligasjonsmarkedet, påpeker konstituert kommunedirektør Kine Anette Johnsen i Bø kommune.

Konstituert kommunedirektør Kine Johnsen. Foto: Tone Marit Sørensen

Norcap ble ifølge meldingen valgt i skarp konkurranse med to andre tilbydere og hun er i sterk i troen på at Norcap skal levere gode resultater for Bø kommune i årene som kommer.

Setter pris på tilliten

Hun opplyser at Bø kommune ved denne korsveien har valgt en uavhengig forvalter, som ikke selger egne fond, men har sin ekspertise i å plukke gode fond over hele verden.

Bø kommunes formue forvaltes etter et eget finansreglement, som er vedtatt i kommunestyret. Norcap og Odin-fondene må gjøre sine investeringsvalg i henhold til reglementet.

– I Norcap setter vi stor pris på tilliten vi har fått fra Bø kommune, og vi ser frem til å etablere et langsiktig godt samarbeid med kommunen. Vi har stor respekt for viktigheten av å bevare og utvikle kapitalen i årene fremover for kommunen og dens innbyggere, sier Michael Mackrill, daglig leder i Norcap.

Langsiktige mål

Konstituert kommunedirektør Johnsen sier at Bø kommunes pengeforvaltning har et langsiktig perspektiv.

– Finansforvaltningen til Bø kommune har som overordnet mål å sikre en rimelig økonomisk avkastning. Samtidig skal kommunen være lite eksponert for risiko, presiserer hun.

Normalt skal fordelingen mellom aksjer/aksjefond og rente- og obligasjonsfond være 70/30, som er samme fordeling som Statens Pensjonsfond Utland har.

– Selv om våre forvaltere gjør sitt aller, aller beste må vi akseptere at avkastningen vil variere fra år til år. 2022 var et turbulent år på verdens børser, men starten på 2023 har vært god for Bø kommunes investering. For meg er det viktig å understreke at avkastningen skal være stabil over tid. Det betyr at finansforvaltningen må være langsiktig, konkluderer Johnsen.