Varselet fra Andøya Space gjelder fram til 11. juni, mens det gjeldende farevarselet for flytrafikken over Vesterålen kun er aktivt tirsdag fram til klokka 19:30.

NRK skriver at førstnevnte er avsatt til fly- og marineøvelse. Det er varslet via Kystverket i form av en såkalt NAVWARN og gjengitt av Barentswatch. I tillegg er det sendt ut en såkalt NOTAM - NOtice To AirMen.

– Blant annet pågår det i disse dager en stor nordisk luftøvelse som heter Arctic Challenge. Cirka 150 fly fra 14 land samt Nato deltar, sier pressevakt Thomas Gjesdal ved Forsvarets operative hovedkvarter til statskanalen.

Til dem sier han at de er inne i en periode hvor det forventes stor norsk og alliert aktivitet i Norges nærområder.

Dette aktive fareområdet indikerer militær øvingsaktivitet i luftrommet over Vesterålen tirsdag. Foto: Skjermbilde NOTAM Info

Flere medier har tidligere meldt at det amerikanske hangarskipet USS «Gerald R. Ford» har vært på vei til Vesterålen. De siste dagene har skipet vært i Vestfjorden mellom Lofoten og Bodø.

I forrige uke skrev VOL at målskipsfartøyet KNM «Gnist» har ligget på Sortland den siste tiden i forbindelse med øvingsaktivitet.

Gjesdal ønsket mandag kveld ikke å kommentere hvor hangarskipgruppen befinner seg.

– Av sikkerhetsmessige årsaker kan vi ikke kommentere på hvor fartøyet befinner seg til enhver tid, eller hvor det planlegger å seile, sier han til NRK.