Hennig-Olsen og har introdusert en ny versjon av isen «Dyreparken», som er en melkefri is med 50 prosent frukt. Isen er merket med at den inneholder 63 kilokalorier (kcal) per is.

Unilever har introdusert isen Twister Monstaah fra Cornetto med merkingen om at den inneholder 65 kcal per is.

– Det er ingen sammenheng mellom hvor mye energi maten inneholder og hvor sunn den er, sier Stave til Dagbladets DinSide.

Stave er prosjektleder hos Barnematbyen, som skal hjelpe foreldre med å ta gode matvalg for seg selv og barna.

Også Tove Gundersen, som er generalsekretær i Rådet for psykisk helse reagerer på ismerkingen.

– Det mener jeg er å påføre noen barn forstyrrende og unødvendig informasjon. Det er viktig å lytte til hva barna sier. Noen barn strever med kropp og selvbilde. Derfor bør ungene få fred, forklarer Gundersen til DinSide.

– Ikke sundt

Stave, som har mastergrad i samfunnsernæring, mener at is ikke er en sunn matvare uansett hvordan man snur og vender på det.

Andværingen Susann Stave har mastergrad i samfunnsernæring. Foto: Innsendt

– Mange assosierer mat med lite kalorier som et sunnere alternativ, og derfor merker produsentene emballasjen med antall kalorier. Dette er et klassisk eksempel på sunnvasking, men det er ingen sammenheng mellom hvor mye energi maten inneholder og hvor sunn den er, sier Stave til DinSide.

Hun mener at kaloriinnholdet ikke sier noe om hva salgs byggestener maten er sammensatt av.

– Prosesseringen har bidratt til at eksempelvis både innholdet av vitaminer og fiber reduseres. Du sitter praktisk talt igjen med energi fra sukker, sier hun videre.

– Informerte valg

Marianne Høy Erikstad er markedsdirektør i Hennig-Olsen og mener at merkingen av isen gjør at kundene kan gjøre informerte valg.

– Mange ønsker renere alternativer, mindre porsjoner og færre kalorier både for egen del og for barnas skyld. For mange barnefamilier er det i tillegg viktig at produktet er melkefritt, skriver hun til DinSide.

Frisk, men litt søt

Etter en liten smakstest i redaksjonen, er konklusjonen at «Dyreparken» er en god og frisk is, man kanskje i søteste laget. En av testerne mente at den forrige versjonen var bedre. Det var en fløteis.