Nordland Gjensidige Skibsassuranceforening ble stiftet 8. mars 1858 i Henningsvær. Det gjør selskapet til den eldste sjøforsikringsforeningen i landet. Det første styret var sammensatt avfolk fra hele Nordland. W. Martinussen fra Straumsjøen i Bø var en av dem.

Premierabatt var noe selskapet innførte allerede i 1940.

Nordlys sjøforsikring er eid og styrt av fiskerne i Nord-Norge. I 2007 inngikk Nordlys sjøforsikring samarbeid med Gjensidige, som er koassurandør.

Kunde og eier

– Vi er et gjensidig forsikringsselskap. Det betyr at dem som er forsikret samtidig eier selskapet. Vi betaler også i år ut 15 prosent av det som betales i premie til eierne, og det har vi gjort i mange år. Det gjør det vanskelig for de store aksjeselskapene å konkurrere med oss, sier Haugvik.

Patriotisme

Han sier at selskapet er størst på sjøforsikring i landsdelen.

– Det er både økonomiske og patriotiske årsaker til det. Det er fiskerne selv som bestemmer premier og vilkår. Kapitalen blir værende i landsdelen, og vi forvalter den på vegne av fiskerne. I tillegg kjenner vi folket og vi kjenner båtene. Og fiskerne kjenner oss. Vi har holdt på med bare dette i 159 år, og kan det bedre enn noen andre, sier Haugvik.

– I tillegg har vi nærhet til kundene. Kontoret vårt er i Bodø, og vi har agenter og styremedlemmer bosatt rundt om i Nordland, legger han til.

Overskudd i fjor

Selskapet fikk i fjor et overskudd etter skatt og rabatt på 5,1 millioner kroner. Totalt ble det innbetalt 90 millioner kroner i premie til selskapet.

Selskapet har eiendeler for 194 millioner kroner.

Fusjon

I fjor fusjonerte selskapet med Bø gjensidige båtforsikringsforening Havbrott og Lofoten fartøyassuranseforening gjensidig.

– Dette er selskapet vi har samarbeidet med. Men nye regler gjorde at de ikke kunne fortsette på egenhånd. Som en del av fusjonen har Kjell Klausen (styreleder i Havbrott) tatt plass i styret til Nordlys, sier Haugvik.

Haugvik legger til at selskapet også samarbeider med Teisten gjensidige båtforsikring i Øksnes.

– Storfornøyd

Andøyfisker Kai Elvan er en av dem som er både kunde og dermed medeier i Nordlys sjøforsikring. Han sier at han ikke bruker tid på å sjekke andre selskaper.

– STORFORNØYD: – Jeg er storfornøyd med Nordlys sjøforsikring, og bruker ikke tid på å sjekke med andre selskaper, sier Andøy-fisker Kai Elvan. Foto: Mette Helene Berger-Amundsen

– Jeg har vært forsikret der siden jeg fikk min første båt, og er storfornøyd med selskapet. Jeg har hatt skader og fått de oppgjørene jeg skal ha. I tillegg får vi utbetalt bonus hvert år, og det kan utgjøre mange tusen kroner. I tillegg kjenner man dem som arbeider der, sier Elvan og uttrykker en holdning han tror gjelder mange fiskere i nord.