AnnikaArnesdatter fra Myre var i forrige uke på Trafalgar Square i London for å se påtenningen av den norske julegranen. Etter flere år i England prøver hun å fåmed seg det hun kan av norske "aktiviteter" som skjer iverdensmeteropolen.

Hoppet av studiet

- Jegflyttet til London for å studere dyrepleier ved et av universitetene her, menfant ut etter et halvt års tid at det ikke var riktig for meg. Jeg hadde datruffet en engelskmann som jeg flyttet sammen med og jeg bestemte meg for åjobbe til jeg fant ut hva jeg ville, sier Annika Arnesdatter til VesterålenOnline. Hun forteller videre at hun fikk jobb som selger av programvare tilregnskap for et selskap i London.

- For å fåbedre forståelse av produktet jeg solgte begynte jeg på et kveldskurs iregnskap på et college. Etter et halvt år ville sjefen min at jeg skulle byttefra salgsavdelingen til regnskap, og der er jeg fortsatt. Jeg har fortsatt åstudere regnskap og er nå på mitt andre år. Etter å ha fullført det tredje åreter jeg regnskapsfører, sier Annika.

Flere folk

- Det er jo litt større forhold i Londonenn på Myre. Og det er mange ting London kan by på som ikke Myre kan. Men erdet noe Myre og Vesterålen har som ikke London har?

- Denstørste forskjellen mellom Nord-Norge til London må bli mengden med folk.Hjemme kjenner jeg, eller vet hvem de fleste er. Her kan jeg gå den sammestrekningen til jobb hver dag og aldri kjenne igjen noen. Litt befriende er detkanskje, siden jeg neppe kommer til å treffe de samme personene igjen om jegdummer meg ut eller noe. Men det er jo også veldig godt å kunne hilse på folk,og det å kunne "gå seg på en kjenning" er høyst undervurdert. Dutenker ikke over det for det er borte, og da savner du det, forteller Annikatil VOL.

- Ellers er folk flest her veldig vennlige, spesielt de man treffer over kassai butikken. Det er alltid "How are you?" når du treffer noen, ogsetninger flest avsluttes med "please" eller "thank you".Manerene mine er nok blitt forbedret en del siden jeg kom hit, smiler Annika.

- Ellershar London mye å by på, men de skattene jeg synts er best er ofte godt gjemt.Når du har sett de tradisjonelle reisemålene, som London Bridge, Big Ben ogLondon Eye, da har du kun sett en bitte liten del av det denne byen har åtilby. Skal du virkelig oppleve London da må du droppe guide boka og dra påoppdagelsesferd. De beste skattene finner du i de stille gatene der kun lokalefolk ferdes og turistene ikke har fått ferten av enda, sier Annika.

-  Du finner alt fra små butikker medhjemmelagde produkter til markeder som selger varer fra hele verden.Matmarkedene lengst sør i byen er absolutt verd å besøke. Der får du smake påalt som svømmer, kryper og gror.

- Myre er,uansett hvor lite det er, hjemme. For meg, så er det naturen London taper på ogdet er nok det jeg savner mest. Fjell og daler, nordlys og midnattsol, dyrelivog ordentlig vinter. Det er ting London aldri kommer til å få, og derfor erVesterålen alltid spesiell og det stedet jeg alltid kommer til å se på somhjemme.

- Ingenting er som hjemme

- Skal dufeire jul i England eller kommer du hjem?

- Jeg skalfeire julen hjemme på Myre sammen med familien min. Jeg feiret julen i fjorsammen med samboeren min og hans foreldre. Det var koselig det og de er veldigtrivelige folk, men ingenting er som hjemme! Så i år har jeg to år med julematjeg skal komme meg igjennom, sier Annika.

Hun forteller videre at i England feirer de det de fleste tenker på somamerikansk jul, der de spiser kalkun til julemiddag og "julaften" erden 25. desember. De åpner pakkene på morgenen den 25. i pysjamas og medchampagne i glasset.

- Det varei fin jul det også naturligvis, men det var rart å ikke ha de sammetradisjonene som jeg har vokst opp med. Pappas hjemmelagde kjøttrull, mammasine julekaker, ribbe og det å pynte juletreet sammen med broren min var noejeg absolutt savnet i fjor. For meg skal jula absolutt være hvit, det er densjeldent her. Og er den hvit så stopper verden opp og alt av transport er nedefor telling. Så sånn sett skjønner jeg hvorfor de ikke vil ha hvit jul her,sier Annika.

Ja vi elsker på Trafalgar Square

- Jeg varpå Trafalgar Square i forrige uke sammen med ei venninne fra nord som også borher. Nøyaktig hvor mange nordmenn som var tilstede er vanskelig å si, men utfra responsen å dømme fra da de forskjellige som holdt tale snakket norsk varvi nok ganske mange. Vi ble stående ved siden av et dansk par, og vi hørtesvensker i nærheten også, sier Annika.

- Hvordan var stemningen der? Erdet likt hvordan man feirer julen i Norge?

- Stemningenvar veldig bra. Frelsesarmeen var tilstede og delte ut varm kakao og te de somville ha noe å varme seg på. Korpset spilte mange av de klassiske julesangene,som "Jingle Bells" og "Silent Night". Etter hvert fikk viogså høre nasjonalsangen til Storbritannia etterfulgt av "Ja Vi Elsker".Mange nordmenn stemte i til sistnevnte.

- Defortalte hvordan tradisjonen med et norsk juletre startet og det ble opplestdikt som tre barneskole-elever hadde skrevet. Diktet imponerte meg mest trorjeg, synts det var veldig bra skrevet! Jeg har leitet etter det på nettet, menfinner det ikke.Selve julegrantenningen var ganske likt de vi har i Norge. Det eneste unntakettror jeg må være at her var det ikke nissebesøk og at det meste foregikk påengelsk. Ellers var de fleste sangene de sammen som de vi synger, der var barnmed nisseluer og folk i alle aldre, sier Annika.

Ikke alle studier er godkjent

- Hva er fordelen ved å studere iutlandet kontra hjemme i Norge?- Studiemessig er fordelen at du får se og oppleve mer av verden om du studererutenfor Norge. Du treffer folk fra hele verden, lærer språk og får opplevdandre kulturer som Norge ikke har. Jeg har blitt mye mer selvsikker språkmessigog mindre sjenert. For et par år siden ville jeg kviet meg for å snakke medfremmede, nå kan jeg fint snakke med forskjellige finansfolk uten at det er særligskummelt, forteller Annika. Hun legger til at ulempen ved å studere i utlandet erat de fleste studier i utlandet koster en del penger, og det er ikke alltidfristende å studere i utlandet på bekostning av at du vil ha mange hundretusener i gjeld når man er ferdig.

- Itillegg så er det ikke alle studier i utlandet som er godkjent i Norge, så omplanen er å studere i utlandet og deretter jobbe i Norge må du sjekke atkvalifikasjonen faktisk er gyldig i Norge. Det er ikke alltid tilfelle. Jegstortrives med å studere her fordi jeg får utdannelsen min på engelsk, og formeg er det ganske viktig. Da kan jeg, om jeg vil, jobbe hvor-som-helst siden"alle" snakker engelsk. Planen er riktignok at jeg skal flyttetilbake til Nord-Norge om noen år sammen med samboeren min. Må bare få lært hanlitt norsk først, avslutter Annika Arnesdatter.