VOL skriver for tiden en serie artikler fra rundt regnet ett hundre år tilbake for å gi et innblikk i hva som var viktig for vesterålingene i tiden rett før og rett etter 1920. På den tiden dekket Vesteraalens Avis hele regionen Vesterålen. Her har VA plukket opp en krangel mellom Bergens Tidende og Tromsø Stiftstidende i 1913:

Bergens Tidende lever i beste velgående, og har gjort det siden 1868. Den er dermed fjorten år eldre enn VA. Tromsø Stiftstidende ble historie i 1940. Dagens iTromsø het tidligere Bladet Tromsø, og ble stiftet i 1898.

Tilbake til krangelen: Bergens Tidendes journalist hadde vært på besøk i Tromsø i 1913, og var lite imponert. I patriotiske Tromsø Stiftstidende reagerte man med sinne. Dette skrev man:

«Bergernserne synes å ha fått det travelt med å rakke ned på Nordland nå. Nu sist er det en medarbeider i Bergens Tidende som er misfornøyd med en tur hernord. Sin spesielle oppmerksomhet vier han Tromsø, som han stempler som klodens kjedsommeligste og mest intetsigende by.

Tro om ikke dette er å ta munnen for full. Især når man er fra Bergen. Som bekjent er det ikke alle der er likeså begeistret for dette sted som "Min nystemte citars" forfatter, skriver den tids regionavis for Vesterålen fra sitt kontor på Stokmarknes.

Tromsø Stiftstidende kvitterer for den bergenske kollegas kompliment med blant annet følgende: Det geografiske tomrom i de kunnskaper forfatteren i Bergens Tidende forøvrig måtte sitte inne med, omfatter åpenbart også det faktum at vår bys vekst ikke lar noe tilbake å ønske.

Forandringen fra år til år er kolossal. Og årsaken er byens alltid årvåkne og energiske forretningsstand som muligens ikkekjender den kunst å gjøre blest av seg på gater og streder, men en virksomhet landet i det store og hele har en rettere forståelse av en det misfornøyde unikum i Bergens Tidende.