Årsaken er at utbyggingsavtalen med Sortland kommune ikke kan behandles før 26. april. Fremdriften på byggeplassen er imdidlertid lagt opp etter at byggherren hadde sett for seg en behandling allerede 16. februar. Forskalinger for grunnmuren er satt opp og bygningsarbeiderne står klare til å gyve løs.

Men en byggesak er en flertrinnsrakett.

For at man skal få igangsettingstillatelse for et slikt bygg, må det foreligge en utbyggingsavtale. Denne avtalen skal forholde seg til reguleringsplanen for området, og i akkurat dette tilfellet forutsetter reguleringsplanens rekkefølgebestemmelse at det skal anlegges sikker passasje over Vesterålsgata, samt et fortau nedover langs Kjempenhøyvegen før det åpnes mer virksomhet i kvartalet.

- I forslaget til utbyggingsavtale ligger det dispensasjon fra denne rekkefølgebestemmelsen, og dermed er det kommunestyret som selv må avgjøre om de vil gi dispensasjon. Rådmannen setter seg ikke i den situasjon av administrasjonen binder opp kommunestyret gjennom å gi en administrativt vedtatt dispensasjon til å sette i gang byggingen.

- Det vil jo være slik at en utbygger som har fått lov å sette i gang, også har en forventning om å få ta bygget i bruk når det er ferdig. Uten å gjøre tingene rett nå i starten kunne vi kommet i en situasjon der bygget sto ferdig uten at fortauet var på plass, og at man derfor ikke kunne gi brukstillatelse for bygget , sier teknisk sjef Brynjulv Øverby.

I utgangspunktet hadde det vært enkelt for kommunen å kreve at fortauet skulle være på plass først og dermed basta, men Øverby erkjenner at det vil kunne ta tid før fortauet kommer. Ved å stå fast på rekkefølgekravet om fortau først og bygging etterpå, kunne man risikere forsinkelser for byggevirksomheten i kvartalet.

- Vi kunne bare tatt fortauet med en gang. Men vi ser allerede i dag at trafikken ned til kvartalet er økende, og vi vet at den vil øke enda mer på grunn av Kiwibutikken, pluss at det er igangsatt og planlagt ytterligere boligbebyggelse nede i kvartalet. Vi må derfor se nærmere på hele trafikkløsningen skikkelig istedenfor å stå fast på en rekkefølgebestemmelse som gjør at vi får bygget et fortau som kanskje i praksis viser seg å ikke fungere så bra.