– Selv om dødsbrannstatistikken for første kvartal viser en liten økning sammenlignet med fjoråret, er antall omkomne fortsatt lavt. Statistikk for de siste ti årene viser i gjennomsnitt 19 omkomne i brann per første kvartal, opplyser administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

I fjor omkom 35 personer i branner her i landet. Det er det laveste antall omkomne i brann siden 1961, da innbyggertallet i Norge var mye lavere enn det er i dag.

– Jeg vil nødig forskuttere en statistikk med få omkomne i brann også for 2016, men basert på resultatet så langt i år er det likevel grunn til optimisme, mener Kalheim.

Les også: Én person har omkommet på veiene i Nordland hittil i år

Skal kartlegge

Fra 1. januar i år er brannregelverket endret med «Forskrift om brannforebygging». Den nye forskriften pålegger blant annet kommunene å kartlegge grupper som har en særlig risiko for å omkomme i eller bli skadet i brann.

Kartleggingsarbeidet i kommunene skal følges opp med brannforebyggende tiltak for de utsatte gruppene. Eksempler på slike grupper er eldre personer med nedsatt funksjonsevne og personer med redusert boevne på grunn av rus eller psykiatri.

Kalheim peker på at noen kommuner allerede har gjort et godt stykke arbeid i forhold til utsatte grupper. Det skyldes blant annet NOU-rapporten «Trygg hjemme» som kom i 2012.

Les også: Færre omkom på skip i 2015

Varig reduksjon

I tillegg samarbeider Brannvernforeningen og KLP Skadeforsikring om kampanjen «Bry deg før det brenner» som retter seg mot hjemmeboende eldre, og hvordan pårørende kan bidra til økt brannsikkerhet for denne gruppen.

– Med fokus på tiltak for risikoutsatte grupper også i den nye forskriften, tror vi dette vil være med å bidra til en varig reduksjon i antall omkomne i brann, fremholder Kalheim.