I neste uke skal formannskapet i Andøy samles. Der blir formannskapet bedt om å endre rekkefølgen på planlagte investeringer i eldreomsorgen i kommunen. Tidligere i år vedtok kommunestyret å bygge 24 nye sykehjemsplasser (med åtte dagplasser) på Åse. Det ble videre vedtatt å bygge 38 nye omsorgsboliger, de 22 første på Andenes og i tilknytning til Andenes helsesenter og de 16 siste ved Dahletun på Dverberg. I tillegg skal det utredes rehabilitering av sykehjemsplassene ved Kliljordheimen og omsorgsboligene ved Andenes helsesenter.

Kommunestyret «forutsatte» at 22 omsorgsboligene på Andenes skulle bygges før nytt sykehjem på Åse ble bygget.

Ryker

Denne planen ryker nå.

Årsaken til dette er at Husbanken fra og med 2021 utelukkende gir investeringstilskudd til prosjekter som gir netto tilvekst av heldøgns omsorgsplasser. Siste mulighet for tilsagn om tilskudd til prosjekter som ikke gir netto tilvekst er 2020.

På grunn av dette, mener rådmannen at planene må endres.

–Dersom vi skal ha mulighet til å få investeringstilskudd fra Husbanken til nytt sykehjem, haster det å komme i gang med prosessen med nytt sykehjem nå, og ha fult fokus på den til vi er kommet så langt i planleggingen at tilsagn kan gis. Et alternativ kunne vært å igangsette to parallelle planprosesser - både med nytt sykehjem og 22 nye omsorgsboliger på Andenes. Slik både enhetsleder teknisk, enhetsleder pleie og omsorg og rådmannen vurderer det, vil det være helt urealistisk at både teknisk enhet og involverte i pleie og omsorg skal klare å håndtere to så krevende prosesser samtidig. Og - selv om dette hadde vært gjennomførbart/realistisk - kunne vi risikere at når begge prosjektene var klar for endelig søknad, ville Husbanken velge å prioritere kun prosjektet som gir netto tilvekst. Konsekvensene av det ville bli at kommunen måtte finansiere nytt sykehjem 100 prosent selv, skriver rådmannen.

Lang prosess

Forslaget kan være kontroversielt. Sykehjemsdebatten i Andøy er nemlig ikke av ny dato. Den begynte i 2014, og i en lang periode diskutere politikerne om de skulle bygge nytt sykehjem på Andenes i stedet for et nytt sykehjem på Åse. Til slutt landet politikerne på en mellomløsning. Omsorgsboliger på Andenes ble prioritert, og Åse fikk nytt sykehjem. Rådmannen foreslår at omsorgsboligene på Andenes settes på andreplass, rehabilitering/renovering av sykehjemsplasser på Andenes tredjeplass og nye omsorgsboliger på Dahletun på Dverberg kommer på fjerdeplass.

Det nye sykehjemmet på Åse skal etter planen være ferdig høsten 2021, byggestart blir høsten 2019. De nye omsorgsboligene på Andenes planlegges ferdig i 2022, byggestart blir våren 2021. Omsorgsboligene ved Dahletun skal stå ferdig i 2026, byggestart blir høsten 2024. Utredning om rehabilitering av sykehjemsplasser på Andenes skal etter planen være ferdig våren 2022.