Hvert år under Bleiksdagan oppfordres folk til å komme med forslag på hvem som fortjener tittelen «Årets bleiksværing». Avstemmingen pågår gjennom hele landsbyfest-helga.

– En typisk ildsjel

Leder i Bleiksdagan 2016, Finn Alan Westjord, forteller at det i år var en klar vinner, og at det var mange gode begrunnelser for hvorfor Bjørn Martinsen burde få hedersprisen.

WEB-TV: Kom med opera til Bleiksdagan

– Årets bleiksværing har siden 1998 hatt hovedansvaret for grillingen under Bleiksdagan. Han beholder roen uansett utfordringer. Har ikke folk dukket opp til sine vakter, har Bjørn stilt opp og gjort jobben med et smil. Han er godt likt av alle, unge som gamle og er en typisk ildsjel, sa Westjord om begrunnelsen for å gi prisen til Martinsen.

– Ble rørt

Martinsen selv var ikke til stede i samfunnshuset da prisen ble delt ut, og forteller til Andøyposten at han ble litt rørt da Åge Jacobsen kom på besøk med den glade nyheten.

– Jeg hadde ikke forventet å bli «Årets bleiksværing», men det er en herlig følelse og veldig artig å få en slik pris, sier han. Martinsen er opprinnelig fra Fredrikstad, men har lenge hatt et bankende hjerte for kona, Ruth, sitt hjemsted.

– Vi har hatt hytte i Bleiksmarka i 12 år og vært der hver sommer. For tre år siden flyttet vi hit til Bleik, sier han.

– De trengte grillhjelp

Engasjementet i Bleiksdagan startet som nevnt i 1998.

– En svoger av meg sa de trengte hjelp, og da ble jeg med. Det startet med et lite grilltelt inne i gården. Grillingen har økt i omfang siden den gang, og de seneste årene har jeg mest hatt som oppgave å administrere det og holde orden, sier han. Fra andre siden av bordet i gårdsveien skyter Ruth inn en historie som illustrerer mannens følelser for Bleiksdagan.

LES OGSÅ: Latterlig åpning av de 26. Bleiksdagan

– Da datteren han skulle gifte seg om sommeren for noen år siden, så ga han klar beskjed om at det ikke måtte skje samme helg som Bleiksdagan, for da kom ikke han i bryllupet, sier hun med et smil.

– Ja, vi har spøkt mye med det siden, sier Martinsen.