Saken om Ali Halmas var omtalt i nasjonale medier så langt tilbake som i 2010. Da sa daværende ordfører Kjell-Børge Freiberg (Frp) til VG:

- Det hersker ingen debatt her i Hadsel om Ali skal få være her, sa han.

Les også: - Ali blir vi glade i

- Det er urimelig og strider mot folks rettfølelse om ikke Ali får bli. Han er en engasjert, integrert innbygger som har tilpasset seg lokalsamfunnet og er en ressurs i Melbu, sa Freiberg.

Statsløs og uten rettigheter

De siste dager er det satt et kraftig søkelys på den håpløse situasjonen til melbuværingen Ali Halmas, som er statsløs, og uten rettigheter i Norge.

Han har siden han var tenåring kjempet for å bli integrert, og er i dag blant annet ferdig utdannet rørlegger, fotballdommer og verdifull ressurs for veldig mange i regionen. Han har i tillegg i mange år hatt stående jobbtilbud fra Bademiljø på Stokmarknes.

Tolv år etter at Ali kom til Norge, i 2009 tok myndighetene blant annet fra han rettighetene til å jobbe.

Over 100.000

De siste dager har det rullet en innsamlingsaksjon i Vesterålen til fordel for Ali. Godt over 100.000 kroner er samlet inn til nå. De lokale fotballklubbene, samt blant annet Rødbrygga er blant de som gir Ali Halmas full støtte.

På spørsmål fra VA om ordføreren vil engasjere seg i saken svarer Siv Aasvik (Ap) følgende:

Siv Aasvik:

- Det er helt forferdelig at mennesker må gå i årevis uten avklaring i disse sakene. Sånn kan vi ikke ha det. Saksbehandlingskapasiteten hos stadige myndigheter må økes betydelig. Jeg tror vi flere som spør oss selv om hva vi ville gjort om vi var 15 år, redd og på flukt. Jeg tror mange forstår at man kan lyve i en så desperat situasjon, når man bare er et barn, redd og uten å ane konsekvensene. Likevel er regler regler, og asyreglene må fungere.  Men Ali er en del av hadselsamfunnet og en som mange har blitt veldig glad i. At hans barndom ble satt på vent så lenge, er noe den norske staten må ta ansvar for. Jeg håper at Kjell Børge Freiberg som over år har vært opptatt av denne saken, nå kan bidra siden han sitter i regjering.

Kjell-Børge Freiberg:

- Jeg kjenner Ali-saken godt fra min tid som ordfører i Hadsel. Jeg har selvfølgelig fått med meg engasjementet som på nytt vises for Ali og hans sak.

- Denne saken ligger hos utlendingsmyndighetene og det vil derfor ikke være naturlig at jeg kommenterer denne saken eller andre enkeltsaker, sier Freiberg, som i dag er statssekretær i Olje- og energidepartementet.

I 2009 skrev VOL dette om saken