Forrige helg publiserte VG saken om etterforskningen av det uoppklarte dødsfallet til Beate-Catrin Antonsen (38).

Da tobarnsmoren ble funnet død i Vesterålen i august 2016, mente lensmannskontoret det trolig var et selvdrap.

Moren til Beate-Catrin, Turid Lill Antonsen, har fortalt VG at hun tryglet det lokale politiet om å kontakte Kripos for å undersøke datterens dødsfall, uten at noe skjedde.

Etter to og en halv måned valgte hun å kontakte en privatetterforsker.

– Det skulle ikke være nødvendig at jeg som mamma skal engasjere en egen etterforsker før politiet tar saken på alvor, sier Turid.

Privatetterforsker Jan-Arnt Skjolde pekte på flere uoverensstemmelser og mangler i politiets etterforskning i 2016 og 2017:

  • Åstedsundersøkelsene var for dårlige og det var ikke gjennomført en rekonstruksjon.

  • Forklaringen til Beate-Catrins kjæreste etterlot en rekke ubesvarte spørsmål. Han påpekte at flere av forklaringene ikke kunne stemme med tekniske funn.

  • Nordland politidistrikt burde be om bistand fra Kripos.

Først 19 måneder etter dødsfallet ba Nordland politidistrikt Kripos om hjelp til å gjøre en full gjennomgang av saken.

PRIVATETTERFORSKER: Jan-Arnt Skjolde har vært svært kritisk til politiets arbeid i Beate-Catrin-saken. Her er han avbildet utenfor åstedet i mars 2021. Foto: Ådne Husby Sandnes

Det endte med at Beate-Catrins kjæreste ble siktet for drap, men saken mot ham ble senere henlagt på bevisets stilling.

Kjæresten nektet hele veien for å ha gjort noe galt. Han forklarte at han våknet tidlig på morgenen, fant Beate-Catrin og forsøkte livredning.

– Det ble gjort en veldig dårlig jobb fra det lokale politiets side. Jeg tror vi kunne hatt svar på hva som skjedde i dag hvis politiet hadde fulgt opp saken på en ordentlig måte fra start, sier privatetterforsker Skjolde, og utdyper:

– At etterforskningen ble låst selvdrapssporet så tidlig gjorde det veldig vanskelig å løse saken. Da politiet endelig ba om hjelp fra Kripos, var det nok for sent.

Arvid Sjødin var bistandsadvokat for Beate Catrins mor under etterforskningen.

– Det er uheldig hvordan politiet taklet denne saken i starten. Det gikk så tregt. Da Kripos ble tilkalt ble det gjort mye bra. Avhørene deres var veldig gode, og ga oss en del svar, men ikke alle svar, sier Sjødin.

ÅSTEDET: Her inspiserer Jan-Arnt Skjolde (til høyre) rekkverket der det ble funnet slitemerker i malingen. I midten står bistandsadvokat Arvid Sjødin, og bak ham står mor Turid Lill Antonsen og bror Oddbjørn. Bildet er tatt i mars 2021. Foto: Ådne Husby Sandnes

Tirsdag skrev VG at de to rettsmedisinerne som vurderte Beate-Catrins dødsfall er uenige om hvordan hun kan ha fått to rifter i leveren.

Rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen skrev til politiet at han mente den mest sannsynlige forklaringen på skaden var gjenopplivningsforsøket kjæresten hadde forklart seg om.

Dette ble avgjørende for at politiet henla saken etter fire år.

Men Lars Uhlin-Hansen, som obduserte Beate-Catrin, mener et gjenopplivningsforsøk ikke er en rimelig forklaring på de to riftene i leveren, og har kalt konklusjonen til Stray-Pedersen «noe spekulativ».

Bistandsadvokat Sjødin mener at politiet nå bør gjenåpne etterforskningen, særlig for å se på rettsmedisinernes ulike vurderinger på nytt.

– De burde ha sjekket denne uenigheten da de fikk den nye konklusjonen fra Stray-Pedersen. Når de ikke gjorde det, bør de sjekke dette nå. Politiet tjener ikke noe på at uriktigheter blir liggende. Dette betyr mye for de pårørende, sier Sjødin.

Privatetterforsker Skjolde er enig:

– Dette må politiet se på. De må snakke med rettsmedisinerne for å oppklare hva som er den mest sannsynlige årsaken til skaden.

UOPPKLART: Dødsfallet til Beate-Catrin er fortsatt uoppklart. Familien savner svar på hva som skjedde med henne. Foto: Privat

I en intern evalueringsrapport innrømmer politiet at de for tidlig lot seg styre av en hypotese om at tobarnsmoren tok sitt eget liv. Politidistriktet har i ettertid innført en ny praksis hvor ingen saker innledningsvis kodes som selvdrap.

– Er det nødvendig for pårørende å engasjere privatetterforsker for å få svar på hva som skjedde da datteren deres døde brått?

– Nei, det skal ikke være nødvendig. Pårørende får bistandsadvokat som skal være deres talerør inn i etterforskningen, skriver påtaleleder Stig Morten Løkkebakken i Nordland politidistrikt.

– Det er dessverre slik at politiet ikke alltid kan gi alle svarene som pårørende ønsker. I slike tilfeller står de selvfølgelig fritt til å søke hjelp fra andre instanser dersom de ønsker det.

Løkkebakken har ikke svart på hva de gjorde for å undersøke de to uttalelsene fra rettsmedisinerne – eller hvorvidt de nå vil gjøre nye undersøkelser.

– I denne saken forelå det – og etter vår oppfatning foreligger det fortsatt – rimelig tvil om hendelsesforløpet. Dette ble stadfestet i Riksadvokatens henleggelse, der nettopp uttalelsen fra sakkyndig var tema. Nordland politidistrikt forholder seg til beslutningen.

På spørsmål om de nye opplysningene rundt Beate-Catrines skader, svarer Riksadvokaten at det ikke er aktuelt å beordre nye etterforskningsskritt.

De påpeker at det ikke var tilstrekkelig med bevis for å ta ut en tiltale i saken.

Kjæresten til Beate-Catrin synes det var veldig vanskelig å leve med ryktene i tiden etter dødsfallet. I 2020 tok han livet sitt, før han hadde fått vite at saken var endelig henlagt, ifølge sin forsvarer Sol Elden.